İskeletsel sınıf I ve sınıf III hastalarda mandibular simfiz morfolojisi ile alt keser dentoalveoler kompanzasyon mekanizması arasındaki ilişkinin konik ışınlı bilgisayarlı tomografi ile değerlendirilmesi
Evaluation of the relationship between mandibular symphysis morphology and lower incisor dentoalveolar compensation mechanism in skeletal class I and class III patients by cone-beam computed tomography
- Tez No: 821713
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SABAHATTİN BOR
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: konik ışınlı bilgisayarlı tomografi, mandibular simfiz, alveoler kemik kalınlığı, Sınıf I maloklüzyon, Sınıf III maloklüzyon, simfiz inklinasyonu, cone-beam computed tomography, mandibular symphysis, alveolar bone thickness, Class I malocclusion, Class III malocclusion, symphysis inclination
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
Amaç: Bu tez çalışmasında amaç erişkin Sınıf III hastaların alt keser alveoler kemik desteği ile mandibular simfiz morfolojisi arasındaki ilişkiyi KIBT tekniğiyle lineer ve açısal yönüyle incelemek; doğal kompanzasyon sonucunda oluşan mandibular simfizin morfolojik farklılıklarını erişkin Sınıf I hastalarla karşılaştırmaktır. Materyal ve Metot: Çalışmamızda Sınıf I normodiverjan grupta 15 hasta (7 erkek, 8 kadın), Sınıf I hiperdiverjan grupta 15 hasta (9 kadın, 6 erkek), Sınıf III normodiverjan grupta 15 hasta (11 erkek, 4 kadın), Sınıf III hiperdiverjan grupta 15 hasta (7 kadın, 8 erkek) olmak üzere toplam 60 hastanın KIBT kayıtları retrospektif olarak incelendi. Hastaların yaş ortalaması 20.10±2.97 olarak belirlendi. Tüm ölçüm ve çizimler alt sağ santral dişin midsagittal kesitinde gerçekleştirildi. Tüm gruplarda mandibular simfizin açısal ve lineer morfolojisi ile alveoler kemik kalınlıkları arasındaki korelasyon değerlendirildi. Bulgular: Gruplar arasında alveoler kemik kalınlıkları ve mandibular simfizin lineer ölçüm ortalamaları açısından istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık yoktu. Mandibular simfizin açısal ölçümlerinden simfiz konkavitesi, bazal simfiz inklinasyonu, dentoalveoler simfiz inklinasyonu ve IMPA değerlerinde gruplar arasında istatistiksel anlamlı farklılıklar görüldü. Alveoler kemik kalınlığı ile mandibular simfiz arasındaki korelasyonda simfiz kalınlığı, total simfiz yüksekliği, dentoalveoler simfiz inklinasyonu ve simfiz konveksite açısı anlamlıydı. Sonuç: Tüm gruplarda dentoalveoler simfiz kalınlığı ile alveoler kemik kalınlıkları arasında pozitif korelasyon görülmüştür. Total simfiz yüksekliği sadece Sınıf I hastalarda alveoler kemik kalınlığı ile negatif korelasyon göstermiştir. Bazal mandibular simfiz inklinasyonu ve kalınlığı ile alveoler kemik kalınlıkları arasında anlamlı bir korelasyon görülmemiştir. Sonuç olarak; özellikle Sınıf III hastalarda alveoler kemik kalınlığı hakkında yorum yapabilmek için mandibular simfiz morfolojisinin incelenmesi tek başına yeterli bir parametre değildir, yalnızca destekleyicidir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this thesis study is to examine the linear and angular aspect of the relationship between mandibular symphysis morphology and lower incisor alveolar bone support in adult Class III patients with the CBCT technique; to compare the morphological differences of the mandibular symphysis formed as a result of natural compensation with adult Class I patients. Matherial and Method: In our study, 15 patients (7 males, 8 females) in the Class I normodivergent group, 15 patients in the Class I hyperdivergent group (9 females, 6 males), 15 patients in the Class III normodivergent group (11 males, 4 females) and 15 patients in the Class III hyperdivergent group (7 females, 8 males) CBCT records of a total of 60 patients were reviewed retrospectively. The mean age of the patients was determined as 20.10±2.97. All measurements and drawings were performed on the midsagittal section of the right lower central tooth. The correlation between angular and linear morphology of the mandibular symphysis and alveolar bone thickness was evaluated in all groups. Results: There was no statistically significant difference between the groups in terms of alveolar bone thickness and linear measurement averages of the mandibular symphysis. Significant differences were observed between the groups in symphysis concavity, basal symphysis inclination, dentoalveolar symphysis inclination and IMPA values, which are angular measurements of the mandibular symphysis. Symphysial thickness, total symphysis height, dentoalveolar symphysis inclination and symphysis convexity angle were significant in the correlation between alveolar bone thickness and mandibular symphysis. Conclusion: There was a positive correlation between dentoalveolar symphysis thickness and alveolar bone thickness in all groups. Total symphysis height was negatively correlated with alveolar bone thickness only in Class I patients. There was no significant correlation between basal mandibular symphysis inclination and thickness and alveolar bone thickness. In conclusion; examination of mandibular symphysis morphology alone is not a sufficient parameter, it is only supportive in order to interpret alveolar bone thickness, especially in Class III patients.