Kollajen doku hastalığı ve spondiloartropati birlikteliğinin araştırılması
Investigation of the combination of collagen tissue disease and spondyloarthropathy
- Tez No: 821741
- Danışmanlar: PROF. DR. REFİK ALİ SARI
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Allerji ve İmmünoloji, Allergy and Immunology
- Anahtar Kelimeler: Kollajen Doku Hastalığı, Spondiloartropati, SLE, Collagen Tissue Disease, Spondyloarthropathy, SLE
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İmmünoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
Amaç: Kollajen doku hastalığı ve spondiloartropati birlikteliği oldukça nadirdir. Literatürde tek tek vaka sunumları mevcut olmasına rağmen çok sayıda hastayı kapsayan çalışma yoktur. Bu çalışmada hastanemizdeki kollajen doku hastalığı ve spondiloartropati tanısı olan hastaların klinik, labaratuvar, radyolojik özelliklerini sunmayı ve literatürdeki benzer vakalar ile kıyaslamayı amaçladık. Gereç ve Yöntem: Araştırma tek merkezli, retrospektif zaman sınırlamalı bir klinik çalışma olarak planlandı. Çalışmaya 2010-2022 yılları arasında Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesi Farabi Hastanesi İmmunoloji/Romatoloji polikliniğine başvuran veya serviste takip edilen kollajen doku hastalığı ve spondiloartropati tanısı olan 39 hasta dahil edildi. Bulgular: 39 hastadan 36'sı (%92,3) kadın, 3'ü (%7,7) erkekti. Çalışmaya dahil edilen 39 hastadan 13'ü ( %33,3) Sistemik Lupus Eritematozis(SLE)+Ankilozan Spondilit(AS), 9'u (%23,1) SLE+Undiferansiye Spondiloartropati(uSpA), 8'i (% 20,5) Romatoid Artrit(RA)+AS, 2'si (%5,1) RA+uSpA tanısına sahipti. Geriye kalan 7 hastadan 1 tanesi (%2,6) Sjögren Sendromu+AS, 1 tanesi (%2,6) Sjögren Sendromu+uSpA, 1 tanesi (%2,6) uSpA+Undiferansiye Kollajen Doku Hastalığı, 1 tanesi (%2,6) AS+Undiferansiye Kollajen Doku Hastalığı, 1 tanesi (%2,6) AS+Antifosfolipid Antikor Sendromu(AFS), 1 tanesi (%2,6) AFS+uSpA, 1 tanesi (%2,6) Sistemik Skleroz+AS tanısı ile takip edilmekte idi. Sonuç: Birlikteliği nadir olan bu iki grup hastalığın bir arada bulunabileceği hep akılda tutulmalı, semptomlar dikkatli sorgulanmalı ve şüphelenilen hastalarda spesifik testler yapılmalıdır. Literatürde RA+AS birlikteliği dışında çok sayıda hastayı kapsayan çalışma mevcut olmayıp çalışmamız hem birden çok kollajen doku hastalığı ve spondiloartropati kombinasyonu içermesi hem de hasta sayısının literatürle kıyaslandığında çok olması sebebiyle önemlidir.
Özet (Çeviri)
Objective: Coexistence of collagen tissue disease and spondyloarthropathy is very rare. Although there are individual case reports in the literature, there are no multi-patient studies. In this study, we aimed to present the clinical, laboratory and radiological features of patients with collagen tissue disease and spondyloarthropathy in our hospital and compare them with similar cases in the literature. Materials and Methods: The study was planned as a single-center, retrospective, time-limited clinical study. The study included 39 patients with a diagnosis of collagen tissue disease and spondyloarthropathy, who applied to the Department of Immunology / Rheumatology of Karadeniz Technical University Faculty of Medicine between 2010 and 2022 and were followed up. Results: Of the 39 patients, 36 (92.3%) were female and 3 (7.7%) were male. 13 patients (33.3%) were Systemic Lupus Erythematosus(SLE)+ Ankylosing spondylitis(AS), 9 patients (23.1%) were SLE+Undifferentiated spondyloarthropathy (uSpA), 8 patients (20.5%) were Rheumatoid Arthritis(RA)+AS, 2 patients (5.1%) had a diagnosis of RA+SpA. Of the remaining 7 patients, one patient (2.6%) was Sjögren's Syndrome+AS, one patient (2.6%) was Sjogren's Syndrome+uSpA, one patient (2.6%) was uSpA+Undifferentiated Collagen Tissue Disease (UCTD), one patient (2.6%) AS+UCTD, one patient (2.6%) AS+Antiphospholipid Antibody Syndrome(AFS), one patient (2.6%) AFS+uSpA, one patient (2.6%) Systemic Sclerosis+AS diagnosis. Conclusion: It should always be kept in mind that these two groups of diseases, whose coexistence is rare, can coexist, the symptoms should be carefully questioned, and specific tests should be performed in suspected patients. There are no multi-patient studies in the literature except for the association of RA+AS, and our study is important because it includes a combination of multiple collagen tissue diseases and spondyloarthropathy, and the number of patients is high when compared to the literature.