Türkiye'de kesirler ve kesirlerle işlemler üzerine yapılmış olan doktora ve yüksek lisans tezlerinin içerik analizi
Content analysis of doctoral and master's theses on fractions and operations wth fractions conducted in Turkey
  1. Tez No: 821754
  2. Yazar: BÜŞRA DOĞAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YUSUF KOÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: İçerik Analizi, Kesir, Kesirlerle İşlemler, Matematik Eğitimi, Ortaokul Matematik Eğitimi, Content Analysis, Fraction, Operations with Fractions, Mathematics Education, Middle School Mathematics
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fen ve Matematik Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İlköğretim Matematik Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
Bu çalışmanın amacı; Türkiye'de 2012 – 2021 yılları arasında YÖK Ulusal Tez Merkezi veri tabanında matematik eğitiminde“Kesirler ve Kesirlerle İşlemler”konusuna ilişkin erişime açık olarak yayınlanmış tezlerin incelenmesi ve ulaşılan sonuçların araştırmacılarla paylaşılmasıdır. Araştırmanın bağlamında 2012 – 2021 yılları arasında kesirlerle ilgili YÖK Ulusal Tez Merkezinde Türkçe olarak yayınlanmış 98 adet lisansüstü tez çalışması değerlendirilmiştir. Araştırma nitel araştırma yöntemlerinden betimsel bir araştırmadır. Tezlerin incelenmesinde uzman görüşü alınarak araştırmacının oluşturduğu Tez İnceleme Formu kullanılmıştır. Bu formda tezlerin tematik, metodolojik, kesre yönelik tanımlayıcı ve sonuç ile önerin tanımlayıcı özelliklerine göre dağılımları 4 kategori grubu içerisinde incelenmiştir. Araştırmanın verilerinin betimsel içerik analiz yöntemiyle çözümlenmiştir. İncelenen tezlerin kodlamaları yapılarak elde edilen verilerin bulguları kategori grupları içerisinde ayrı ayrı ya da karşılaştırmalı olarak grafik ve tablolar halinde gösterilmiştir. Araştırmanın güvenirliğini sağlamak için Miles ve Huberman'ın (19914) güvenirlik uyum yüzdesi kullanılmıştır. Konuya ilişkin ilgili lisansüstü tezlerin 4 kategori grubu içerisinde incelenerek ulaşılan sonuçlar bu alandan yaralananlara nitelikli bir kaynak olacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to analyze the open access dissertations in mathematics on Fractions and operations with fractions at the Higher Education Council of Turkey (YÖK) National Thesis Database between 2012 and 2021. The research is a descriptive study using qualitative methods. The sample of the study is composed of 98 published postgraduate studies on the subject. The data collection tool of the research is the Dissertation Review Form. Descriptive content analysis was used to analyze qualitative data. To ensure the reliability of the study, Miles and Huberman's (1994) reliability agreement was used. This research will contribute to the field by examining the sub-headings of critical elements in the review form to determine the trends based on methodology and subject area. The findings of the data obtained are coded and shown separately or comparatively in the category groups in graphs and tables. The findings will contribute to the increase of new research studies as a resource by examining all postgraduate studies related to the fractions from various aspects.