Yılmaz Erdoğan'ın romanlarında temalar
Themes in Yılmaz Erdoğan's novels
- Tez No: 821757
- Danışmanlar: DOÇ. DR. LEVENT BİLGİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Narrator, Expression Techniques, Time, Space, Individual, Language and Style
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Harran Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
Bu çalışmamızda Yılmaz Erdoğan'ın romanlarını yapı, tema, iç ve dış unsurlar olarak ele almaya ve yine romanları anlatıcı, bakış açısı, vaka- olay örgüsü, kişiler, zaman, mekân, dil-üslup ve anlatım teknikleri başlıkları altında analiz edip yapısal açıdan incelemeye çalıştık. Bu kapsamda çalışmanın birinci bölümünde Yılmaz Erdoğan'ın hayatı, eserleri ve roman özetlerini ele aldık. Bu kısmı Yılmaz Erdoğan'la röportaj yaparak oluşturduk. Eserlerini ise roman, hikâye, şiir ve antoloji başlığı altında dört kısma ayırdık. İkinci bölümde Yılmaz Erdoğan'ın romanlarının yapı bakımından inceledik. Bu kısmı iç unsurlar; anlatıcı ve bakış açısı, vaka- olay örgüsü, kişiler, zaman ve mekân ve anlatım teknikleri; anlatma ve gösterme teknikleri, geriye dönüş tekniği, mektup tekniği, tasvir tekniği, iç monolog tekniği başlığı altında ikiye ayırdık. Üçüncü bölümde ise Yılmaz Erdoğan'ın romanlarında öne çıkan temalardır. Bunları yedi başlık altında topladık: Bunalım ve karmaşa, tarih, özlem, din, gelenek, aşk ve tabiat. Romanlarında temalardan ulaştığımız sonuçlardan bazıları şöyledir: Özlem: Yılmaz Erdoğan'ın romanlarında özlem teması, sıla özlemi, sevgiliye ve çocukluğa özlem olmak üzere üç şekilde işlenir. Genellikle geçmişe gidilir ve her zaman özlemle hatıralarını kalplerinin bir köşesinde yaşatırlar. Tabiat: Yılmaz Erdoğan'ın romanlarında tabiat konusu genellikle gezilerde öne çıkar. Ekiple gidilen yerlerdeki kırlar, ovalar, dağlar sıklıkla söz edilir. Tabiata açılmak romanlarda önemli bir yer tutar. Aşk: Yılmaz Erdoğan'ın romanlarında aşk konusu duygu boyutunda yaşanır, cinsellik yoktur. Romanların sonunda sevenler kavuşur. Tarih: Yılmaz Erdoğan romanlarında tarih teması Türk milletinin tarihinde yer alan önemli şahsiyetlerden yola çıkılarak anlatılır. Yazar, geçmişin hikâyelerini bugünün meseleleriyle bağlantılı olarak işler. Bu şekilde dün ve bugün bütünleşir, geçmişin üzerinden şimdinin okumasını ve sorgulamasını yapar. Gelenek: Romanlarda gelenek teması, kültürel değerlerimizi anlatarak okuru bilinçlendirmek amacıyla ele alınır. Din: Romanlarda din temasını bazen birilerine dua ederken; bazı romanlarında da çocuklara okudukları ninnilerde görürüz. Yılmaz Erdoğan'ın romanlarında uzun yıllardan beri var olan ve süzülerek gelen inanç ve geleneği birleştirir. Tarih temasını romanlarında anlatırken Türk milletinin tarihteki kahramanlıkları ve çekilen acıları milli duygu ve birlik ile işler. İncelemeye çalıştığımız romanlarda yazarın değinmiş olduğu millî, İslamî ve tarihî olaylar ve değerler bize yol gösterici olmuş ve yazarın oluşturduğu gelenekçi tavrı, romanların dünyasına adım atmamızı sağlamıştır. Romanlarında öne çıkan bunalım ve karmaşa, özlem, tabiat, aşk, tarih, gelenek ve din gibi temalar üzerinden romanlarını analiz ederek kullandığı anlatım tekniklerini de incelemeye çalıştık. Anahtar Kelime: Anlatıcı, Anlatım Teknikleri, Zaman, Mekân, Şahıs, Dil ve Üslup,
Özet (Çeviri)
This study attemps to evaluate the novels of Yılmaz Erdoğan in terms of structure, theme, and internal and external elements and to assess the novels structurally under the categories of the narrator, point of view, case plot, individuals, time, place, language style, and narrative techniques. Therefore, we have dealt with Yılmaz Erdoğan's life, Works, and novel summaries in the first part of the study by interviewing Yılmaz Erdoğan. We have divided his Works into four parts under the titles of novel, story, poem, and anthology. We have analyzed Yılmaz Erdoğan's novels in terms of structure in the second part. We have divided this part into two sections under the titles of internal elements, i.e. narrator and perspective, plot, characters, time and setting, and narration technique, letter technique, description technique, interior monologue technique. The third part deals with the themes prominent in Yılmaz Erdoğan's novels. We have grouped those under seven titles: Distress and conflict, history, longing for home, longing fort he lover and longing for childhood. People often go back to the past and always keep their memories alive in the corner of their hearts through longing. Nature: The nature theme in Yılmaz Erdoğan's novels usually emerges during travels. The countryside, plaims and mountains in the locations visited by the team are frequently mentioned. Opening up to nature has a significant role in the novels. History: The history theme in Yılmaz Erdoğan's novels is based on significant figures in the history of the Turkish nation. The author processes the stories of the past in connection with the problems of the present. Thus, the past and present are integrated, and the author reads and questions the present through the past. Tradition: The tradition theme in novels is presented to raise the reader's awareness with the description of our cultural values. Religion: We see the religion theme in the novels occasionally when praying to someone, and occasionally in the lullabies read to children. Yılmaz Erdoğan's novels combine beliefs and traditions that have existed for many years and have been filtered through time. While narrating the history theme in his novels, Yılmaz Erdoğan portrays the heroism and suffering of the Turkish nation in history with national emotions and solidarity. The national, Islamic and historical events and values touched upon by the author in the novels to be analyzed guided us, and the traditionalist attitude of the author enabled us to step into the world of novels. We have sought to analyze his novels through themes such as distress and conflict, longing, nature, love, history, tradition, and religion and to examine the narrative techniques employed.