Quantum theory and some philosophical implications of its two major interpretations
Kuantum kuramı ve yaygın kabul gören iki yorumunun batı felsefi sonuçları
  1. Tez No: 82179
  2. Yazar: NECMİ BUĞDAYCI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ERDİNÇ SAYAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Felsefe, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: Kuantum kuramı, belirsizlik ilkesi, EPR, ölçme sorunu, ışınlama deneyi, etkileşimsiz ölçüm, Kopenhag yorumu, GRW kuramı, Quantum Theory, uncertainty, EPR, measurement problem, teleportation experiment, interaction free measurement, Copenhagen Interpretation, GRW theory
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 60
Özet
IV ÖZ KUANTUM KURAMI VE YAYGIN KABUL GÖREN İKİ YORUMUNUN BAZI FELSEFİ SONUÇLARI Buğdaycı, Necmi Yüksek Lisans, felsefe Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Erdinç Sayan Ocak 1999, 60 sayfa Bu tezde kuantum kuramının yapısı ve klasik fizikten farkı betimlenmektedir. Kuantum dünyasını karakterize eden fenomenler ve kuantum kuramının yorumlanma sorunları tartışılmıştır. Kuantum fenomenlerinin belirgin şekilde klasik düşünüşe aykırı davranışını açığa vuran deneyler anlatılmıştır. Tez Kopenhag yorumu ve GRW tipi yorumlan irdelemektedir. Kopenhag yorumu ve GRW tipi yorumlar analiz edilerek, bu yorumların ontolojik, epistemolojik ve mantığa ilişkin bazı sonuçlan karşılaştınlmıştır
Özet (Çeviri)
Ill ABSTRACT QUANTUM THEORY AND SOME PHILOSOPHICAL IMPLICATIONS OF ITS TWO MAJOR INTERPRETATIONS Buğdaycı, Necmi M.S., Department of Philosophy Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Erdinç Sayan January 1999, 60 pages This thesis describes the structure of quantum theory and its difference from classical physics. Basic phenomena characterising the quantum world and interpretational problems of quantum theory are discussed. Some important experiments revealing the obvious nonclassical behaviour of quantum phenomena are explained. The thesis explains the Copenhagen interpretation and the GRW type interpretations of quantum theory. Some philosophical implications of the Copenhagen interpretation and the GRW type interpretations are analysed and compared in terms of ontological, epistemological and logical consequenses.