A Selective study of overall and sectoral competitiveness of Turkish economy
Türk ekonomisinin genel ve sektörel rekabet gücü üzerine seçilmiş bir çalışma
  1. Tez No: 82180
  2. Yazar: HANDE BAYRAK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AYLİN EGE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Genel rekabet gücü, sektörel rekabet gücü, açıklanmış karşılaştırmalı üstünlük endeksi, karşılaştırmalı ihracat performansı endeksi, koruma oranları. IV, Overall competitiveness, sectoral competitiveness, revealed comparative advantage index, comparative export performance index, protection rates. Ill
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ekonomi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
öz TÜRK EKONOMİSİNİN GENEL VE SEKTÖREL REKABET GÜCÜ ÜZERİNE SEÇİLMİŞ BİR ÇALIŞMA Bayrak, Hande Yüksek Lisans, Ekonomi Bölümü Tez Yöneticisi: Yrd. Doç.Dr. Aylin Ege Ocak 1999, 97 sayfa Bu çalışmada, Türk ekonomisinin genel ve sektörel rekabet gücü tartışılmıştır. Rekabet gücünün tanımı ve belirleyicileri, genel ve sektörel rekabet gücü üzerine yapılan çalışmalar ve Avrupa'nın rekabet gücü düzeyi incelendikten sonra, Türk ekonomisinin genel ve sektörel rekabet gücü tartışılmıştır. Daha sonra, nominal ve efektif koruma oranları incelenerek, sektörel rekabet gücü sonuçları koruma oranları çerçevesinde yorumlanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A SELECTIVE STUDY OF OVERALL AND SECTORAL COMPETITIVENESS OF TURKISH ECONOMY Bayrak, Hande M.S., Department of Economics Supervisor: Asst. Prof. Dr. Aylin Ege January 1999, 97 pages This thesis evaluates the overall and sectoral competitiveness of Turkish economy. After the evaluation of definition and determinants of competitiveness, recent studies on overall and sectoral competitiveness and the competitive performance of European economy as the major trading partner of Turkey, the overall and sectoral competitiveness of Turkish economy are discussed. Finally, nominal and effective protection rates are examined and results of sectoral competitiveness are interpreted together with these protection rates.