D. H. Lawrence as a solipsistic writer: A study of Sons and Lovers, Women in Love and Lady Chatterley's lover
Solipsistik bir yazar olarak D. H. Lawrence: Oğullar ve Sevgililer, Aşık Kadınlar ve Lady Chatterley'nin aşığı üzerine bir çalışma
- Tez No: 82192
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MARGERET J. N. SÖNMEZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Lawrence, Yeniden Doğma, Tensel Bilinçlenme, Solipsizm, Kurtuluş Bulma. tv, Lawrence, Resurrection, Blood Consciousness, Solipsism, Salvation. iu
- Yıl: 1999
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dilbilimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
oz SOLİPSİSTİK BÎR YAZAR OLARAK D.H.LAWRENCE: OĞULLAR VE SEVGİLİLER, AŞIK KADINLAR VE LADY CHATTERLEY'NİN AŞIĞI ÜZERİNE BİR ÇALIŞMA Baybura, Zuhal Yüksek Lisans, İngiliz Edebiyatı Programı Tez Yöneticisi: Yard. Doç. Dr. Margaret J.M. Sönmez Kasım 1999, 98 sayfa Bu tez D.H.Lawrence'ın solipsistik bir yazar olma özelliği üzerine yapılan bir çalışmadır. Bu çalışma yazarın üç romanına dayanılarak yapılmıştır; bu romanlar Oğullar ve Sevgililer, Aşık Kadınlar ve Lady Chatterley'nin Aşığı' da. Adı geçen romanlara ek olarak, yazarın bazı şiir, oyun, makale ve kısa hikâyeleri de incelenmiştir. Lawrence'in solipsistik felsefesi yeniden doğma, tensel bilinçlenme yoluyla kurtuluş bulma ve ölüm yoluyla yaşama temalarının eserlerinde sürekli olarak kullanılmasına dayanır. Yapıtlarında büyük bir açıklıkla ifade edilen bu temalar yazarın felsefesinin temel taşım oluşturmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT D.H.LAWRENCE AS A SOLIPSISTTC WRITER: A STUDY OF SONS AND LOVERS, WOMEN IN LOVE AND LADY CHATTERLETS LOVER Baybura, Zuhal M.A, Program in English Literature Supervisor: Assist. Prof. Dr. Margaret J.M. Sönmez November 1999, 98 pages This thesis is about the solipsism of D.HXawrence based on his three novels, Sons and Lovers, Women in Love and Lady Chatterley's Lover. In addition to his novels, some of his articles, poems, short stories and plays are studied. Lawrence's solipsism is based on his recurrent themes of resurrection, salvation through blood consciousness and life through death. This is the central point of his philosophy which is very clearly expressed in his works.