Effects of strategies training on vocabulary at upper-intermediate level
Orta-üst düzey kelime öğreniminde strateji geliştirmenin etkisi
- Tez No: 82193
- Danışmanlar: DOÇ. DR. DENİZ ZEYREK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Ezberleme stratejileri, Kelime haznesi gelişimi. vı, Memory strategies, Vocabulary development. IV
- Yıl: 1999
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngilizce Öğretmenliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
oz ORTA-ÜST DÜZEY KELİME ÖĞRENİMİNDE STRATEJİ GELİŞTİRİMİNİN ETKİSİ Büyükyenerel, İpek Yüksek Lisans, ingilizce Öğretmenliği Bolumu Tez Yöneticisi: Doc.Dr. Deniz Zeyrek Aralık 1999, 84 sayfa Bu tez, orta-üst düzeyde kelime öğreniminde strateji geliştirmenin önemini ortaya koymak için hazırlanmıştır. Bu amaçla kelime haznesinin artırılması için takviye etkinlikler hazırlanıp sınıfta uygulanmıştır. Bu çalışma İ.D.M.Y.O. ( Bilkent Üniversitesi İngiliz Dili Meslek Yüksek Okulu- BUSEL) da toplam 26 öğrenciden oluşan bir deney ve bir kontrol grubu ile gerçekleştirilmiştir. Bu çalışmada şu araçlar kullanılmıştır: çalışma öncesinde ve sonrasında verilen kısa bir kelime testi, yine çalışma öncesinde ve sonrasında verilen kelime öğrenimi stratejileri üzerine bir anket, okulun düzey bitirme sınavı olan End-of-CourseAssessment (EC A)' daki kelime bilgisi bölümü notlan (çalışma öncesi ve sonrası) ve son olarak kelime defterlerinden alınan veriler. Kısa kelime testi, ECA kelime bilgisi bölümü ve anketten elde edilen veriler t-test yöntemiyle değerlendirilmiştir. Kelime defteri için ise frekans dağılımı yapılmıştır. Yapılan değerlendirmeler sonucunda deney grubu öğrencileri kısa kelime testi, ECA kelime bilgisi bölümü ve kelime defterlerinde kayda değer bir gelişme göstermişlerdir. Ancak anket sonuçları bu grup için böyle bir gelişmeyi göstermemiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT EFFECTS OF MEMORY STRATEGIES TRAINING ON VOCABULARY AT UPPER-INTERMEDIATE LEVEL Buyukyenerel, Ipek MA., Programme in English Language Teaching Supervisor: Assoc.Prof.Dr. Deniz Zeyrek December 1999, 84 pages This thesis aims to discuss the importance of strategy development for vocabulary learning and it develops supplementary strategy training activities to improve vocabulary at the Upper-Intermediate level. The study was conducted at BUSEL ( Bilkent University School of English Language ) with one experimental and one control group (a total of 26 subjects). The study made use of the following instruments: a vocabulary quiz used as the pre and post quiz, a questionnaire on the vocabulary learning strategies (also used as the pre and post questionnaire), the uivocabulary grades of an institutional exam (ECA) given before and after the training period, and finally, the feedback obtained from vocabulary journals. The data were analysed by the t-test done on the vocabulary quiz, the questionnaire and the ECA grades. Frequency counts were done for the vocabulary journals. The qualitative analyses of the pre and post questionnaires did not yield any difference in the performance of the experimental group. However, the quantitative analysis of the results of the pre and post quiz, the ECA and an analysis of the journal entries revealed improvement for the experimental group.