Technology and housework: Changing patterns of homemaking in middle class urban women
Teknoloji ve evişi: Orta sınıf kentli kadınlar arasında evişinin değişen biçimleri
- Tez No: 82198
- Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE AYATA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Kadınlar, Toplumsal Cinsiyet, Teknoloji, Ev işi, Ev Teknolojileri. IV, Women, Gender, Technology, Housework, Household Technologies 111
- Yıl: 1999
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kadın Çalışmaları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 220
Özet
oz TEKNOLOJİ VE EVIŞI: ORTA SINIF KENTLİ KADINLAR ARASINDA EVİŞİNİN DEĞİŞEN BİÇİMLERİ Özkan, Evrim Yüksek Lisans, Kadın Çalışmaları Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Ayşe Ayata Ağustos 1999, 220 sayfa Bu tez ev teknolojilerine bağlı olarak orta sınıf kentli kadınların evişi yapma ve bunu anlamlandırma biçimlerinde ortaya çıkan değişimleri incelemektedir. Eve ve evişine yönelik teknolojilerle evişi birbirlerini karşılıklı etkilemekte ve sürekli yeniden biçimlendirmektedir. Bu durumu analiz etmek için bir taraftan ev teknolojilerinin kadınların ev içindeki çalışmalarım, işin kolaylığı, zaman ve emek tasarrufu ile ev işinin toplumsal cinsiyete bağlı iş bölümü gibi faktörlere göre nasıl etkilediği detaylı olarak açıklanmaya çalışılmış, diğer yandan kadınların kendilerine sunulan teknolojik aletlere ne tür tepkiler verdikleri, ev teknolojileriyle başa çıkma ve onlarla müzakere etme biçimleri, gündelik koşullan dikkate alınarak ve kadınlar arası farklılıklar göz ardı edilmeksizin incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT TECHNOLOGY AND HOUSEWORK: CHANGING PATTERNS OF HOMEMAKING IN MIDDLE CLASS URBAN WOMEN Özkan, Evrim M. S., Gender and Women's Studies Program Supervisor: Prof. Dr. Ayşe Ayata August 1999, 220 pages This thesis analyzes the changing patterns of housework in middle class urban women with respect to household technologies. On the one hand, the effects of household technologies on women's work at home with respect to issues such as ease of work, time and labour saving and gender division of labour are tried to be explained in detail and on the other, how women react to the technological devices presented to them, their 'coping strategies against' and 'negotiations with' technology in the context of their actual circumstances, bearing in mind their diversity, are argued through the cases from the lives of Turkish women from three generations to understand the mutual shaping of technology and housework.