Women and photography: The case of Turkish women photographers and the question of gender representation
Kadın ve fotoğraf: Türk kadın fotoğrafçıları ve toplumsal cinsiyet temsili sorunu
- Tez No: 82199
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYŞE SAKTANBER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sahne ve Görüntü Sanatları, Sosyoloji, Performing and Visual Arts, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Kadın, Fotoğraf, Sanat, Temsil. IV, Women, Photography, Art, Gender Representation. iii
- Yıl: 1999
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kadın Çalışmaları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 167
Özet
öz KADIN VE FOTOĞRAF: TÜRK KADIN FOTOĞRAFÇILARI VE TOPLUMSAL CİNSİYET TEMSİLİ SORUNU Koç, Saadet Yüksek Lisans, Kadın Çalışmaları Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Ayşe Saktanber Aralık 1999, 167 Sayfa Bu çalışma Türkiye'deki kadın fotoğrafçıları ve onların toplumsal cinsiyet tartışmalarına yaptıkları katlıkları araştırıyor ve kadın fotoğrafçıların hangi varoluş koşulları ve söylemler çerçevesinde fotoğrafçı ve kadın kimliklerinin biçimlendiğini inceliyor. Türkiye'deki tarihsel gelişimi içinde ve modernist paradigmaların bir uygulama aracı olarak fotoğrafın kadınların görüntülerini nasıl değiştirdiği, kadın fotoğrafçıların sanat üretimlerini ve kimliklerini nasıl biçimlendirdiği, Türk kadın fotoğrafçılarla yapılan görüşmeler çerçevesinde değerlendiriliyor. Burada sosyal bilimler ve kadın çalışmaları şemsiyesi altında disiplinler arası bir yaklaşım geliştirildi. Kadın fotoğrafçıların, kendi imgeleri ve bu imgelerle kurulan kadınlık etrafında gelişen çağdaş tartışmalara getirdikleri katkılar, hem Türkiye'deki fotoğraf söylemlerinin sınırlarını çiziyor, hem de feminizme, kadın sorununa ve toplumsal cinsiyet kimliklerinin fotoğrafla temsiline yaklaşımlarını belirliyor.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT WOMEN AND PHOTOGRAPHY: THE CASE OF TURKISH WOMEN PHOTOGRAPHERS AND THE QUESTION OF GENDER REPRESENTATION Koç, Saadet M.S., Department of Gender and Women's Studies Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Ayşe Saktanber December 1999, 167 Pages The present study researches the contribution of Turkish women photographers to gender debates about the representation of gender identities in Turkey and examines under which conditions of existence and discursive frameworks their identities are shaped as photographers and as women. The ways in which photography, as a tool of exercising modernist paradigms, has changed the images of women and shaped the identities and artistic production of women photographers throughout its historical development in Turkey, is evaluated by the interviews with Turkish women photographers. An interdisciplinary and critical approach is made use of under the umbrella of gender and women's studies. The contributions of women photographers to the contemporary debates about the“image of woman”and the female identity constructed via this image not only draw the boundaries of the discourse of photography in Turkey, but also determine their approach to feminism, women's question and representation of gender identities by photography.