Polı̇tı̇k retorı̇ğı̇n mantıksal temelı̇ ve ı̇şleyı̇şi
The logical basis and functioning of political rhetoric
  1. Tez No: 822134
  2. Yazar: MEHMET ALİ KAYNAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM EMİROĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Felsefe, Religion, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: Aristoteles, Mantık, Retorik, Siyaset, Retor, İkna, Ethos, Pathos, Logos, Aristotle, Logic, Rhetoric, Politics, Rhetor, Persuasion, Ethos, Pathos, Logos
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 147
Özet
Politik retorik halkı ikna etmek ve halkın düşüncelerini yönlendirmek için kullanılan strateji ve teknikler ile dili etkili bir şekilde kullanma sanatıdır. Çalışmamızdaki amaç ise bu strateji ve teknikleri inceleyerek süreçte siyasi retorun da düşebileceği olası mantık yanlışlarını göstermektir. Bu minvalde retoriğe mantık perspektifi açısından yaklaşan Aristoteles'in, Retorik adlı eserinden yola çıkarak siyasi retorun mantık ilmine hâkim olmasının önemine değinilmiştir. Ayrıca demokrat toplumların siyasi başarısı, retorun ikna etme yeteneğiyle doğrudan ilişkilidir. Dolayısıyla retorun mantıksal bir temele dayalı olarak politik retorikte ikna için kullandığı çeşitli yöntem ve stratejilerin siyasete olan etkisinin ortaya konmasıdır. Çalışmanın birinci bölümü ikna araçları olan ethos, pathos ve logos kavramlarının siyasette kullanımı ve etkisi incelenmiştir. Bununla birlikte retorun bu stratejileri kullanırken dikkat etmesi gereken noktalar, sahip olması gereken özellikler ve bu özelliklerin iknayı nasıl etkilediği açıklanmıştır. İkinci bölümümüzde ise siyasi retorun, ikna etme sanatını güçlendirmek için başvurduğu yan unsurlar incelenmiştir. Retorların etik kuralların dışında halkı kandırmak için kullandıkları birtakım yöntemleri olabilir. Ancak bu noktada retorun mantık yanlışlarına düşmesinin ve etik kurallar dışına çıkmasının olası etkilerine değinerek halkın düşeceği bu manipülatif unsurlara karşı dikkatli olmanın önemi vurgulanmıştır.
Özet (Çeviri)
Political rhetoric is the art of using strategies, techniques, and language effectively to persuade and manipulate public opinion. The purpose of our study is to examine these strategies and techniques and to demonstrate the possible logical fallacies that political rhetoric may fall into. In this regard, we emphasize the importance of political rhetoric being grounded in the science of logic, as approached by Aristotle in his work“Rhetoric”. Additionally, the success of democratic societies in politics is directly related to the persuasive abilities of rhetoric. Therefore, the aim is to reveal the impact of various methods and strategies used in political rhetoric for persuasion, based on a logical foundation. The first section of the study examines the use and impact of ethos, pathos, and logos - the tools of persuasion - in politics. It also explains the points that rhetoricians need to pay attention to when utilizing these strategies, the qualities they must possess, and how these qualities affect persuasion. In the second section, we explore the additional elements that political rhetoric employs to strengthen the art of persuasion. Rhetoricians may have certain methods to deceive the public outside of ethical norms. However, it is emphasized the importance of being vigilant against these manipulative elements and the possible effects of falling into logical fallacies and disregarding ethical rules.