Beden ve zihin politikaları üzerinden 2000'li yıllarda engelli bireylerin Türk sinemasındaki temsilleri
The representations of people with disabilities in the Turkish cinema in the 2000s related to body and mind policies
  1. Tez No: 822133
  2. Yazar: MİZGİN KILIÇ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYNUR ÖRNEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Radyo-Televizyon, Radio and Television
  6. Anahtar Kelimeler: Engelli birey, zihin politikaları, beden politikaları, toplum, sinema, Disabled individual, mind politics, body politics, society, cinema
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Radyo Televizyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 127
Özet
Geçmiş, insanlık tarihini yansıtan bir ayna niteliğindedir. Aynaya bakıldığında yaşanan savaşların, doğal afetlerin vb. durumların beraberinde hem kazançlar hem de kayıplar getirdiği görülmektedir. Bireyler, bazen refaha ulaşırken kimi zaman da zorlaşan hayat ile mücadele etmek zorunda kalırlar. Bu mücadele içerisinde engelli bireyler daha fazla güçlük çekmektedirler. Hayat şartlarının yanında toplumun, iktidarın ve daha birçok etkenin baskıcı ideolojisi ve tavrı yer almaktadır. Öteki konumunda görülüp birtakım yaptırımlar ile karşı karşıya kalırlar. Engelli bireylerin öteki olarak yansıtılması noktasında medya da büyük bir etkiye sahiptir. Bununla birlikte, medyanın engelli bireyler ile ilgili olumsuz düşüncelerinin aktarımını sağlamasının yanında iyileştirici bir yönünün de olduğu unutulmamalıdır. Bu bağlamda büyük kitlelere ulaşabilme gücüne sahip sinema ise hem engelli bireyleri konu alan filmler hem de engelli bireylerin filmlerde oyuncu olarak yer almasıyla dikkat çekmektedir. Bu çalışmada da öncelikle toplumsal sapma ve engellilik durumuyla ile ilgili açıklamalara yer verilerek beden ve zihin politikaları tarihsel süreç dikkate alınarak incelenecektir. Beden politikaları ve zihin politikaları kapsamında bir değerlendirme yapılarak 2000'li yıllarda Türk Sinemasında engelli bireylerin nasıl yansıtıldığına bakılacaktır. Çalışmada, 2000'li yıllarda Türk Sinemasında engelli bireyleri konu alan filmler içerisinden“Benim Dünyam”,“7.Koğuştaki Mucize”,“Tamam mıyız?”ve“Şuursuz Aşk”filmleri seçilmiştir. Bu filmler üzerinden engelli bireylerin nasıl temsil edildiği içerik analiz yöntemi kullanılarak çözümlenir.
Özet (Çeviri)
History serves as a mirror reflecting the course of human civilization. Looking into this mirror, it is evident that wars, natural disasters, and similar circumstances have brought both gains and losses. Individuals sometimes achieve prosperity, while at other times, they struggle with increasingly challenging lives. Disabled individuals face even greater difficulties in this struggle. In addition to the conditions of life, they encounter the repressive ideologies and attitudes of society, authorities, and various other factors. They are perceived as“others”and face certain sanctions as a result. The media plays a significant role in portraying disabled individuals as“others.”However, it should not be forgotten that the media also has a healing aspect alongside its transmission of negative thoughts about disabled individuals. In this context, cinema, with its ability to reach large audiences, attracts attention through films that focus on disabled individuals and through the inclusion of disabled individuals as actors in films. This study primarily provides explanations related to disability and social deviation, considering the historical context of body and mind politics, and conducts analyses accordingly. An assessment is made within the scope of body politics and mind politics to examine how disabled individuals were represented in Turkish cinema in the 2000s. The films“My World,”“Miracle in Cell No. 7,”“Are We Okay?”and“Unconscious Love”are selected from among the films that revolve around disabled individuals in Turkish cinema in the 2000s. Using content analysis method, these films are analyzed to decipher how disabled individuals are represented.