Socio-economic determinants of fertility in Turkey: A provinicial approach in 1990
Türkiye'de doğurganlık hızını belirleyen faktörlerin işsel analizi, 1990
  1. Tez No: 82216
  2. Yazar: NURDAN KARGI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYSİT TANSEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Demografi, Ekonomi, Demography, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Doğurganlık Oranı, Nüfus Artışı, Sosyo-ekonomik Gelişim Değişkenleri, En Küçük Kareler Tahmin Metodu. iv, Fertility Rate, Population Growth, Socio-economic Development Variables, Ordinary Least Squares Estimation Method. in
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ekonomi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 127
Özet
oz TÜRKİYE'DE DOĞURGANLIK HIZINI BELİRLEYEN FAKTÖRLERİN İLSEL ANALİZİ, 1990 Kargı, Nurdan M. S., Ekonomi Bölümü Tez Yöneticisi : Aysit Tansel Ocak 1999, 127 sayfa Bu tezin amacı, ilsel veri kullanarak Türkiye için ortalama kadın basma düşen canlı doğmuş çocuk sayısının bazı sosyal ve ekonomik değişkenlerle ilişkisini göstermektir. Sosyal ve ekonomik değişkenler şunlardır, ilsel Brüt Yurtiçi Hasıla, kadının ve erkeğin eğitim düzeyleri, kadının işgücüne katılımı, kentleşme oranı ve endüstrileşme oranıdır. Seçilen sosyal ve ekonomik değişkenlerle canlı doğan çocuk sayısı arasında önemli derecede ilişki bulunmuştur. Bu çalışma ayrıca bölgesel doğurganlık farklılığı olgusunu, farklı sosyal ve ekonomik değişkenlerin kullanıldığı modeller aracılığı ile kanıtlamıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT SOCIO-ECONOMIC DETERMINANTS OF FERTILITY IN TURKEY A PROVINCIAL APPROACH IN 1990 Kargı, Nurdan M.S., Department of Economics Supervisor: Prof. Dr. Aysit Tansel January 1999, 127 pages The aim of this thesis to relate the average number of children ever born per women for Turkey using provincial data in the year 1990, to some economic and social variables such as; provincial Gross Domestic Product (GDP), women's and men's levels of education, the labor force participation of women in two sectors, urbanisation and industrialisation rate. All selected socio-economic variables are found to be significant in determining the fertility rate. This study also found that by using models, which include different socio-economic variables, there are regional differences in the fertility rate in Turkey.