Strategies, motives and host country interactions of multinational corporations and an assessment of Turkish FDI experience
Çok uluslu şirketlerin stratejileri ve güdüleri, konak ülke etkileşimleri ve Türkiye'deki doğrudan yatırımların değerlendirilmesi
  1. Tez No: 82217
  2. Yazar: ANDAÇ KILIÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. CEM SOMEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Çokuluslu Şirketler, Doğrudan Yabancı Yatırımlar, Türkiye. IV, Multinational Corporations, Foreign Direct Investment, Turkey 111
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ekonomi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
öz ÇOKULUSLU ŞİRKETLERİN STRATEJİLERİ VE GÜDÜLERİ, KONAK ÜLKE ETKİLEŞİMLERİ VE TÜRKİYE'DEKİ DOĞRUDAN YATIRIMLARIN DEĞERLENDİRİLMESİ Kılıç, Andaç M. Sc. Department of Economics Supervisor: Doç. Dr. Cem Somel October 1999, 100 pages Bu çalışma çokuluslu şirketler ve doğrudan yatırımları incelemiştir. Çokuluslu şirketler ve doğrudan yatırımların tarihsel bir analiziyle başlayan çalışma şirketlerin güdülerini ve yatırım ve genişleme, üretim, pazarlama, ve finansman stratejilerini araştırmıştır. Daha sonra, 1980'lerde başlayan ekonomi politikası değişiklerinin çerçevesi altında, Türkiye'nin doğrudan yatırım tecrübesi değerlendirilmiştir. Bunun sonucunda Türkiye'deki doğrudan yatırımlarının seviyesi ve seyrinin diğer bazı orta gelir grubundaki gelişmekte olan ülkelerle kıyaslandığında düşük kaldığı, ve mevcut yatırımların Türkiye'nin dış pazarlardaki rekabetini sağlayan sektörlere ve yüksek teknoloji gerektiren sektörlere yönelmediği görülmüştür. Ayrıca, Türkiye'deki doğrudan yatırımların ana güdüsünün iç pazara dönük üretim ve diğer pazarlara coğrafi yakınlık olduğu anlaşılmıştır. Çalışma, sonuç olarak Türkiye'de doğrudan yatırımların artmasını ve dinamik sektörlere yönlendirilmesini sağlayacak daha aktif politikaların geliştirilmesi gerekliliğini savunmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT STRATEGIES, MOTIVES AND HOST COUNTRY INTERACTIONS OF MULTINATIONAL CORPORATIONS AND AN ASSESSMENT OF TURKISH FDI EXPERD2NCE Kılıç, Andaç M. Sc. Department of Economics Supervisor: Doç. Dr. Cem Somel October 1999, 100 pages This thesis studies multinational companies and foreign direct investment. It starts with a historical analysis of MNCs and FDI, followed by an investigation of the motives for multinationality and the strategies of multinational corporations in investment and expansion, marketing, production and financing. The thesis then assesses the Turkish FDI experience, with a special focus on the changes in policy regime between the period before the 1980s and the following period. It finds that FDI in Turkey is not at levels comparable with some other middle income developing countries, and is not concentrated in the sectors where Turkey shows the strongest export growth, nor high technology sectors. The strongest motive for FDI in Turkey appears to be domestic market penetration and geographical proximity to other markets. Thus the thesis concludes that Turkey needs a more active policy stance in attracting FDI and orienting FDI towards dynamic sectors.