Technological learning: Special emphasis to firms
Teknolojik öğrenme: Firmalara özel vurgu
- Tez No: 82218
 - Danışmanlar: PROF. DR. YAKUP KEPENEK
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Bilim ve Teknoloji, İşletme, Science and Technology, Business Administration
 - Anahtar Kelimeler: Teknolojik öğrenme, firma, azgelişmiş ülkeler, gelişmiş ülkeler. iv, Technological learning, firm, underdeveloped countries, developed countries. iii
 - Yıl: 1999
 - Dil: İngilizce
 - Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
 - Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Bilim ve Teknoloji Politikası Çalışmaları Anabilm Dalı
 - Sayfa Sayısı: 53
Özet
oz TEKNOLOJİK ÖĞRENME: FİRMALARA ÖZEL VURGU Tutan, Mehmet Ufuk Yüksek Lisans, Bilim ve Teknolji Politikası Çalişmalari Programi Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Yakup Kepenek Ağustos 1999, 53 sayfa Bu tezde, teknolojik öğrenme, teknolojik yeteneği ve üretim kapasitesini teşvik eden süreçlerdeki deneyimlerin ve bilgilerin toplamına denk düşer. Firma, yeni teknojiyi yayan, teknik değişimlerle bu teknolojiyi yerli üretim sürecine uyarlayan ve pazarının genişlemesiyle üretim kapasitesini arttıran en önemli dinamik ve aktif aktördür. Diğer bir deyişle azgelişmiş veya gelişmiş ülkelerde olan firmalar teknolojik öğrenme modellerini ve mekanizmalarını hem üretim süreçlerine hem de ticari süreçlere yayar. Bu ülkelerdeki firmalar teknolojik gelişmelerin ve aktivitelerin en önemli kaynaklandır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT TECHNOLOGICAL LEARNING: SPECIAL EMPHASIS TO FIRMS Tutan, Mehmet Ufuk Master of Science in the Programme of Science and Technology Policy Studies Supervisor; Prof. Dr. Yakup Kepenek August 1999, 53 pages In this thesis, technological learning refers to the accumulation of experiences and knowledge which stimulate technological capability and as well as production capacity processes. Firm is the most dynamic and active actor, which can diffuse new technology, adopt it through technical changes into its indigenous production processes, and increase its production capacity through extending market share. In other words, a firm, which is located in underdeveloped or developed countries, adopts technological learning models and mechanisms into both production processes and commercial fields. Firms in underdeveloped or developed countries are perceived as the main sources of technological developments and activities