Changing municipal prctice in Turkey and municipal firms: The case of Ankara Metropolitan Municipality
Türkiye'de değişen belediyecilik kılgısı ve belediye şirketleri: Ankara Büyükşehir Belediyesi örneği
  1. Tez No: 82219
  2. Yazar: MUSTAFA KEMAL BAYIRBAĞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ŞİNASİ AKSOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Belediye Şirketleri, Devlet/Yerel Devlet, Yeni Sağ, Türkiye'de 1980-Sonrası Dönüşüm, Kamu Etkinlik Alanında Genişleme, Pragmatik Çözümler, Popülist/Yeniden Dağıtan Siyasalar. vıı, Municipal Firms, State/Local State, The New Right, Post- 1980 Transformation in Turkey, Expansion in Public Area of Activity, Pragmatic Solutions, Populist/Redistributive Policies. iv
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kentsel Politika Planlaması ve Yerel Yönetimler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 151
Özet
oz TÜRKİYE'DE DEĞİŞEN BELEDİYECİLİK KILGISI VE BELEDİYE ŞİRKETLERİ: ANKARA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ ÖRNEĞİ Bayırbağ, Mustafa Kemal Yüksek Lisans, Kentsel Politika Planlaması ve Yerel Yönetimler Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Şinasi Aksoy Eylül 1999, 151 sayfa Bu çalışma, belediye şirketlerinin kurulmasının ardındaki devinimleri Türkiye'de değişen belediyecilik kılgısı bağlamında tarihsel bir bakış açısıyla incelemektedir. Belediye şirketleri, belediyelerin bu tür şirketleri kurmasına izin veren yasal çerçevenin eski olmasına rağmen kısa bir süre önce, 1980 sonrası dönemde,Türkiye'de yerel hizmet sunumunun etkin araçları olmaya başlamışlardır. Bu gözlem, çözümlememizin çıkış noktasını oluşturmaktadır. Bu dönem, Türkiye'de yeni sağ ideolojinin etkisi altında gerçekleşen bir toplumsal-ekonomik dönüşüm sürecine şahit olduğu için, ilk bakışta, belediye şirketlerinin artan biçimde kullanılması (yerel) devlet/kamu etkinlik alanının daralmasını, özel sektörün siyasa formülasyonu ve hizmet sunumuna katkısının artmasını ve kamu örgütlerinin özel yönetim (private management) ilkeleri üzerinde yeniden yapılandırılmasını öngören yeni sağ ideoloji tarafından yönlendirilen bir yerel yönetimlerin yeniden yapılanma sürecinin ve yeni sağ yönelimli bir belediyecilik kılgısının ürünü gibi görülebilir. Ancak, bu çalışma göstermektedir ki Türkiye'de yakın zamanda gerçekleşen bu dönüşüm belediye etkinlik alanını genişletmiştir ve belediye şirketlerinin yakın zamanlarda kullanılmaya başlaması bu bağlamda değerlendirilmelidir. Çalışmada, belediye şirketlerinin, özel sektörü hizmet sunumuna ve hizmet sunumu sürecine katmanın araçları olmaktan çok, özellikle büyükşehir, belediyelerin(in) kendi yatırımlarının hacmindeki genişlemeye verdiği pragmatik yanıtlar olduğunu görmekteyiz. Dahası, bu şirketlerin, farklı siyasal partilerin farklı dönemlerde izlemiş oldukları populist/yeniden-dağıtan siyasalarda önemli bir rol oynadığını da gözlemlemekteyiz. vı
Özet (Çeviri)
ABSTRACT CHANGING MUNICIPAL PRACTICE IN TURKEY AND MUNICIPAL FIRMS: THE CASE OF ANKARA METROPOLITAN MUNICH» ALITY Bayırbağ, Mustafa Kemal M.S., Department of Urban Policy Planning and Local Governments Supervisor: Prof. Dr. Şinasi Aksoy September 1999, 151 pages This study explores the dynamics behind establishment of municipal firms within the changing context of municipal practice in Turkey, from an historical perspective. Despite the long-time existence of the legal framework which allows municipalities to establish such firms, they have recently become effective means mof local service provision, during the post- 1980 period, in Turkey. This observation constitutes the starting point for our analysis. Since this period has witnessed a socio-economic transformation process in Turkey under the influence of the new right ideology, at first sight, increasing employment of municipal firms might be seen as the consequence of a new right oriented municipal practice and a local government restructuring process informed by this ideology, which envisages reduction in the scope of (local) state/public area of activity, increasing involvement of the private sector in policy formulation and service provision, and restructuring of public organizations on the bases of principles of private management. Yet, this study indicates that the recent tranformation in Turkey expanded the municipal area of activity, and the recent employment of municipal firms should be evaluated in this regard. Throughout the study, we see that municipal firms have been the pragmatic response of, especially metropolitan, municipalities to the expanding volume of their investments, rather than being means of introducing the private sector to the service provision and policy determination process. Besides, we observe that they have also played an important role in populist/redistributive policies pursued by different political parties during different periods.