The relationship between foreign trade and economic growth in mena countries
Bu tezin amacı, GDP ile dış ticaret arasındaki ilişkiyi incelemektir..
  1. Tez No: 822191
  2. Yazar: SAFFANAH NAJI
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. EMRAH DOĞUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maliye, Finance
  6. Anahtar Kelimeler: İşgücü, Sermaye, Petrol Gelirleri, Doğrudan Yabancı Yatırım, Dış Ticaret, Ekonomik Büyüme, Labor force, capital, oil revenues, foreign direct investment, trade, and economic growth
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Gelişim Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ekonomi Finans Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
Orta Doğu ve Kuzey Afrika'daki ülkelerin çoğu, zayıf bir GSYİH'ya sahip oldukları için ağır ticaret politikalarına sahiptir. Bu ülkelerin dış ticaret yapma kabiliyetini sınırlayan yasalara ek olarak. Bu çalışma, işgücü, sermaye, petrol gelirleri ve doğrudan yabancı yatırım gibi değişkenleri dikkate aldığından, dış ticaret ve ekonomik büyüme arasındaki ilişkiyi incelemeyi amaçlamaktadır. Çalışmanın amaçlarına ulaşabilmesi için panel veri analizi ve birim kök testleri temel alınacaktır. Çalışma, ticaret, petrol kiraları, istihdam, doğrudan yabancı yatırım ve GSYİH arasında %1 istatistiksel anlamlılıkla uzun vadeli pozitif bir ilişki olduğu sonucuna varmıştır.Sonuçlar, sermaye değişkeni ile GSYİH arasında uzun vadeli bir ilişki olduğunu göstermiştir. Ayrıca sermaye değişkeni ile ekonomik büyüme arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunamamıştır. Çalışma sonuçları, MENA ülkelerinde dış ticaretin ekonomik büyümeye pozitif katkı sağladığını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Middle East and North African (MENA) countries, especially non-oil countries, follow strict trade policies as most countries have a weak gross domestic product. In addition to laws limiting the ability of these countries to trade in ways that increase economic growth, they cannot compete in industrial and commercial markets. This study examines the relationship between foreign trade and economic growth in the Middle East and North Africa region. This study will emphasize the variables of labor, capital, oil revenues, foreign direct investment, and foreign trade and their effects on economic growth. The study will realize these effects with panel data between 2000-2020 and the help of the Westurlund Co-integration model and FMOLS estimator. According to the study results, we concluded that there is a statistically significant and long-term positive relationship between trade, oil rents, employment, foreign direct investment, and economics. In contrast, the results showed a long-term relationship between the capital variable and GDP. However, no statistically significant relationship was found between the capital variable and economic growth. The study results indicate that foreign trade in MENA countries positively contributes to economic growth.