A Proposal for an electronic commerce for Turkey -Organisational approach-
Türkiye için bir elektronik ticaret model önerisi - Kurumsal yaklaşım -
  1. Tez No: 82221
  2. Yazar: ESER DENİZ OĞUZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NESİM ERKİP, PROF. DR. MURAT AŞKAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilim ve Teknoloji, Ekonomi, Science and Technology, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Bilgi Teknolojileri, E-Ticaret Ortamı, Bilgi Alışverişi iv, Information Technologies, E-commerce Environment, Information Exchange iii
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilim ve Teknoloji Politikası Çalışmaları Anabilm Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 113
Özet
oz TÜRKİYE İÇÎN BİR ELEKTRONİK TİCARET MODEL ÖNERİSİ - KURUMSAL YAKLAŞIM Oğuz, Eser Deniz Yüksek Lisans, Bilim ve Teknoloji Politikaları Çalışmaları Programı Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Nesim Erkip Ortak Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Murat Aşkar Ocak 2000, 113 sayfa Bu çalışmada, mevcut örgütsel yapıya Türkiye için bir elektronik ticaret modellemesi ve strateji önerisinden yola çıkılarak roller atfedilmektedir. Dolayısıyla, birçok ülkenin kurumsal anlamda e-ticareti gerçekleştirmeye yönelik çalışmaları Türkiye için daha gerçekçi bir model yaratma amacına yardımcı olması bakımından da gözden geçirilmektedir. Öte yandan, e-ticaretin yapılandırılması kapsamında düzenleme konusuna ilişkin gereksinimler vurgulanmaktadır. Çalışmada, ayrıca, kurumsal reformlarla yönlendirilen ciddi yapılanma gayretleriyle bugüne kadar gelmiş olan ulusal tecrübeler tarif edilmekte ve bu tecrübeler zamanla bilgi teknolojilerinin öncülüğünde gerçekleşen sürekli değişim süreçlerine bağlanmaktadır. Yine, kurumsal çevreler içerisinde hükümetler, firmalar, sivil toplum örgütleri ve bireyler için yeni bir paradigma olarak ortaya çıkan e-ticaret göstergeleri üzerinde durulmaktadır. E-ticaret, on yıllardır gündemde olan ve yeni yüzyılda da en revaçtaki tartışmalar arasında yer alması beklenen bir konudur. Konunun önemi, kurumsal sistemlerin e-ticareti kullanarak elde edebileceği ticari ve ticari olmayan bilgi kaynaklarının karşılıklı etkileşim aşamalarım ve durumlarını ele almasının yanında, teknolojinin özellikle iş çevresi ve diğer çevrelerde her türlü bilgi alışveriş sürecine olan etkisini de gündeme getirmesinden kaynaklanmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A PROPOSAL FOR AN ELECTRONIC COMMERCE MODEL FOR TURKEY - ORGANISATIONAL APPROACH Oğuz, Eser Deniz M.S, Program of Science and Technology Policy Studies Supervisor: Prof. Dr. Nesim Erkip Co-Supervisor: Prof. Dr. Murat Aşkar January 2000, 113 pages In this thesis, roles are attributed to the current organisational structure, to come up with an electronic commerce model and a suggestive strategy for Turkey. Therefore, implementation studies of e-commerce at the institutional levels of various nations are reviewed to formulate a more realistic model for Turkey. On the other hand, needs for regulatory attempts are emphasised within the scope of e-commerce structuring. Moreover, national experiences which have come up with serious structuring efforts leaded by organisational reforms are illustrated and linked to continuing alterations leaded by information technologies. Again, implications of the emerging e-commerce as a recent paradigm for governments, companies, associations and individuals within institutional environments are examined. E-commerce has been a hot topic discussion for decades and is expected to reach its peak in the new century. The significance of the subject is due to the fact that it addresses issues of understanding the interacting steps of commercial and non commercial information resources that organisational systems can derive from using e-commerce besides it emphasises the impact of technology on every kind of information exchange in different environments, particularly in the business world.