Evaluating the presentation skills course for the management students at Başkent University
Başkent Üniversitesi İşletme Bölümü öğrencileri için hazırlanan sunu becerileri dersinin değerlendirilmesi
- Tez No: 82222
- Danışmanlar: PROF. DR. SABRİ KOÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, İngiliz Dili ve Edebiyatı, Education and Training, English Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Modüler ders tasarımı, ders değerlendirilmesi, sunu becerileri vı, Modular course design, course evaluation, presentation skills IV
- Yıl: 1999
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 152
Özet
oz BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ İŞLETME BÖLÜMÜ ÖĞRENCİLERİ İÇİN HAZIRLANAN SUNU BECERİLERİ DERSİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ Vatanartıran, Sinem Yüksek Lisans Tezi, İngiliz Dili Öğretimi Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Sabri Koç Eylül 1999, 152 sayfa Bu çalışmanın amacı sunu becerileri üzerine verilen bir İngilizce ders programını değerlendirmek ve programı geliştirmek için önerilerde bulunmaktır. Bu çalışma Başkent Üniversitesi İngilizce Hazırlık Okulu'ndaki 76 ikinci sınıf ve 29 üçüncü sınıf İşletme Bölümü öğrencileri, 1997-1998 akademik yılında Sunu Becerileri dersini okutmuş iki İngilizce okutmam ve her biri farklı sektörden 5 yöneticiyle yapılmıştır. Verilerin toplanması için anket ve görüşmeler kullanılmıştır. Öğrencilerle İhtiyaç Analizi Anketi ve okutmanlarla Kitap Değerlendirme Anketi kullanılmıştır. Birisi okutmanlarla diğeri de yöneticilerle olmak üzere iki görüşme yapılmıştır. Mülakatlar görüşme yapılanların izniyle sesli olarak kaydedilmiştir.Toplanan veriler nicelikseldir ve herhangi bir istatistiksel analiz yapılmamıştır. Veriler pilot uygulaması yapılan bu sunu becerileri dersinin öğrencilerin sunu becerilerini öğrenmelerini ve ilerletmelerini sağladığını göstermiştir. Hem öğrenciler hem de hocalar dersin öğrencilerin etkili bir sunu dili kullanmalarım sağladığım belirtmişlerdir. Fakat veriler aynı zamanda göstermiştir ki sunu becerileri sadece dil öğesini değil, vücut dilini etkili ve yeterli kullanma, kaygıyla başa çıkabilme gibi diğer becerileri de içermektedir. Bütün denek grupları bu dersin içeriğine sunu becerilerinin diğer öğelerini de eklemek gerektiği konusunda hemfikirlerdir. Çalışmanın bulgularına dayanarak, bu derste modüler ders tasarımının uygulanması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT EVALUATING THE PRESENTATION SKILLS COURSE FOR THE MANAGEMENT STUDENTS AT BAŞKENT UNIVERSITY Vatanartıran, Sinem M.A., Program in English Language Teaching Supervisor: Prof. Dr. Sabri Koç September 1999, 152 pages The purpose of this study is to evaluate an English language course on presentation skills and present some suggestions to improve the course. This study is a case study carried out in English Language School of Başkent University with 76 second and 29 third year students at the Department of Business and Tourism Management, two English language instructors who taught the Presentation Skills course in 1997-1998 academic year and five managers each from a different sector. The instruments used were questionnaires and structured interviews. Needs Analysis Questionnaires with students and Materials Evaluation Questionnaire with the teachers were used. Two structured interviews were done with teachers and inmanagers. The interviews were audio-recorded upon the approval of the interviewees. Data gathered through these instruments was qualitative and no statistical analysis was carried out. The results revealed that the piloted course helped students learn and improve their presentation skills. Both students and the teachers mentioned the effectiveness of the course in terms of improving students' presentation skills of the effective use of language. The results showed, however, that presentation skills do not include only language aspects, but effective and efficient use of other skills like using body language and dealing with anxiety. All subject groups agreed on adding other aspects of presentation skills to the content of the course. Based on the findings of the study, it is suggested that a modular course design should be used.