Geleneksel ve dijital pazarlama aktivitelerinin Z kuşağının satın alma davranışlarına etkisi
The effect of traditional and digital marketing activities on the purchase behavior of generation Z
  1. Tez No: 822221
  2. Yazar: SEMA AYKOL FAİKOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA KARA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halkla İlişkiler, Public Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Z kuşağı, Dijital Pazarlama Aktiviteleri, Geleneksel Pazarlama Aktiviteleri, Satın Alma Davranışı, Generation Z, Digital Marketing Activities, Traditional Marketing Activities, Purchasing Behavior
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İSTANBUL TOPKAPI ÜNİVERSİTESİ
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Reklamcılık Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Pazarlama İletişimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
Bu araştırmada geleneksel ve dijital pazarlama aktivitelerinin Z kuşağının satın alma davranışları üzerinde etkisinin olup olmadığını inceleyerek, literatüre katkı sağlanması amaçlanmaktadır. Z kuşağının tüketim alışkanlıklarını nasıl kazandığı, geleneksel araçları kullanarak mı yoksa dijital kanallar üzerinden mi alışveriş yapmakta oldukları, bu pazarlama aktivitelerinin satın alma davranışı üzerinde etkisinin olup olmadığı ele alınacaktır. Çıkacak sonuçlar Z kuşağının satın alma davranışlarını belirleyecek olup pazarlama sektörüne bir yön sunarak, markaların üretim, konumlandırma, imaj ve kimliğinin belirlenmesinde sektöre katkı sağlayacaktır. Teknolojik gelişmelerin hız kazandığı günümüz şartlarında Covid-19 pandemisinin de hayatımıza girmesiyle birlikte bireyler ürün analizi ve satın alma süreçlerinde dijital pazarlamaya yönelmişlerdir. Kuşaklar arasında sosyal medya ile büyüyen Z kuşağı bu satın alma davranışlarını yakından takip eden kuşak olması sebebiyle araştırmamıza konu olmuştur. Z kuşağının geleneksel ya da dijital pazarlama kanallarını kullanarak, sosyal medya, kullanıcı yorumları gibi yönelim ve tercihlerini anlamlandırmak pazarlamanın geleceğine yön verebilmek açısından son derece önem arz etmektedir.
Özet (Çeviri)
In this research, it is aimed to contribute to the literature by examining whether traditional and digital marketing activities have an effect on the purchasing behavior of the Z generation. It will be discussed how the Z generation acquires their consumption habits, whether they shop using traditional tools or through digital channels, and whether these marketing activities have an impact on their purchasing behavior. The results will determine the purchasing behaviors of the Z generation and will contribute to the sector in determining the production, positioning, image and identity of the brands by providing a direction to the marketing sector. In today's conditions, where technological developments accelerate, with the Covid-19 pandemic entering our lives, individuals have turned to digital marketing in product analysis and purchasing processes. Generation Z, who grew up with social media among generations, has been the subject of our research because it is the generation that closely follows these purchasing behaviors. Making sense of the orientations and preferences of the Z generation, such as social media and user comments, by using traditional or digital marketing channels, is extremely important in terms of directing the future of marketing.