Bursa uludağ üniversitesi Tıp Fakültesi temizlik personelinde kan ve vücut sıvıları ile bulaşan hastalıklardan korunma ile sağlık algısı arasındaki ilişkininincelenmesi
Investigation of the relationship between the protection of diseases transmitted by blood and body fluids and the perception of health in Bursa Uludağ University Medical Faculty cleaning staff
  1. Tez No: 822235
  2. Yazar: GÖKNUR EROĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. LEVENT ÖZDEMİR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Halk Sağlığı, Public Health
  6. Anahtar Kelimeler: Kan ve vücut sıvıları ile bulaşan hastalıklar, temizlik personeli, sağlık algısı, Diseases transmitted by blood and body fluids, cleaning staff, health perception
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
Kesitsel tipteki çalışmamızın amacı Bursa Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi temizlik personelinde kan ve vücut sıvıları ile bulaşan hastalıklardan korunma ile sağlık algısı arasındaki ilişkiyi saptamaktır. Araştırmamıza 251 temizlik personeli dahil edilmiştir. Araştırmaya 224 kişi katılmıştır (% 89,2). Katılımcıların %66,5'i kadındır. Personelin kurumda ortalama çalışma süresi 11,4±5,1 yıl olup %34,5'i klinik, %15,2'si poliklinik, %9,9'u ameliyathanede çalışırken %6,3'ü ise atık taşıma hizmetleri ile ilgili işlerde çalışmaktadır. Temizlik personelinin %40,2'sinin iş yerinde çalışma hayatları boyunca en az bir kere kan ve vücut sıvıları ile teması olmuştur. Kan ve vücut sıvıları ile teması olan temizlik personelinin %88,9'u temas sırasında kişisel koruyucu ekipman kullanmaktadır. Yaşanan riskli temas durumunu çalışanların %96,7'si İş Sağlığı ve Güvenliği Birimi'ne bildirmiştir. Temizlik personelinin %42,5'i üç doz hepatit B aşısı yaptırmıştır. Riskli temas sırasında kişisel koruyucu ekipman kullananlarda kullanmayanlara göre; damlacık sıçrama olasılığı olan durumlarda yüz siperliği kullananlarda kullanmayanlara göre; eldivenleri çıkardıktan sonra ellerini sabunla yıkayanlarda yıkamayanlara göre; üç doz hepatit B aşısı yaptırmış olanlarda kaç doz aşı yaptırdığını hatırlamayanlara göre bazı sağlık algısı alt boyut puanları ve toplam ölçek puanlarında anlamlı farklılık saptanmıştır. Ayrıca tıbbi atık taşıma/toplama sırasında turuncu eldiven (kumaş üzerine kauçuk kaplı) ve koruyucu gözlük kullananlarda kullanmayanlara göre; damlacık sıçrama olasılığı olan durumlarda maske, gözlük kullananlarda kullanmayanlara göre bazı sağlık algısı alt boyut puanlarında anlamlı farklılık saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine the relationship between protection from diseases transmitted by blood and body fluids and health perception in Bursa Uludağ University Faculty of Medicine cleaning staff. 251 cleaning staff were included in our cross-sectional study. 224 people participated in the research (89.2%). 66.5% of the participants are women. The average working time of the personnel in the institution is 11.4±5.1 years, with 34.5% working in the clinic, 15.2% in the polyclinic, 9.9% in the operating room, and 6.3% in the waste transportation services. 40,2% of the cleaning staff have been in contact with blood and body fluids at least once during their working life. 88,9% of the cleaning staff who come into contact with blood and body fluids use personal protective equipment during contact. 96,7% of the employees reported the risky contact to the Occupational Health and Safety Unit. 42,5% of the cleaning staff had three doses of hepatitis B vaccine. According to those who use personal protective equipment during risky contact, compared to those who do not; In cases where droplet splash is likely, those who use face shields compared to those who do not; compared to those who do not wash their hands with soap after removing the gloves; There was a significant difference in some health perception sub-scale scores and total scale scores in those who had three doses of hepatitis B vaccine compared to those who did not remember how many doses they had. In addition, according to those who use orange glove (rubber coated on fabric) and protective glasses during transportation/collection of medical waste; There was a significant difference in some health perception sub-scale scores in those who use masks and glasses in cases where droplet splash is likely, compared to those who do not.