Daskyleion'dan ele geçen Graffito sembollerin değerlendirilmesi
Evaluation of Graffito symbols recovered from Daskyleion
  1. Tez No: 822317
  2. Yazar: ÖZGÜR KUTLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KAAN İREN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Arkeoloji, Archeology
  6. Anahtar Kelimeler: Daskyleion, Graffito, Sembol, Göstergebilim, Kutsal, Sacred, Dascylium, Graffiti, Symbol, Semiotics
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Arkeoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 232
Özet
İlk Çağ kültürlerinden günümüze değin sembollerin kullanıldığı gözlemlenmektedir. Semboller, okuma yazmanın olmadığı zaman diliminde dahi kullanılmış ve iletişimi sağlamıştır. İlk Çağ sembollerinin anlamları kuşkusuz kültüre aittir. Bu sebeple anlamları tam olarak keşfedilememektedir. Daskyleion İlk Çağ kentinden ele geçen graffito semboller üzerinden kutsal ve kutsal dışı algısı açıklanmaya çalışılmıştır. Ayrıca graffito araştırmalarına alternatif bir bakış açısı olarak göstergebilimsel taksonomi önerilmiştir. Daskyleion'da yaşayan insanların soyut ve somut olana bakış açıları incelenmiştir. Sembollerin özellikle fırınlama öncesinde yapılması, ritüellerde kullanıldığını ve kutsal olabileceğini düşündürmektedir. Çalışma kapsamında fırınlama öncesi ve sonrası yapılmış toplamda 340 adet graffito sembol incelenmiştir. Sembollerin olası anlamları üzerinde durulmuştur. Buluntuların hem kent üzerinde hem de tarihsel dağılımı incelenmiştir. Ayrıca seramik formları ve semboller arasındaki sonuçlar değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
It is observed that symbols have been used from the First Age cultures to the present day. Symbols were used even in the time period when there was no literacy and provided communication. The meanings of the symbols of the First Age undoubtedly belong to culture. For this reason, their meanings cannot be fully discovered. An attempt has been made to explain the perception of sacred and extrasacred through graffiti symbols recovered from the First Age city of Daskyleion. Semiotic taxonomy has also been proposed as an alternative perspective to graffiti research. The perspectives of the people living in Daskyleion to the abstract and the concrete were examined. The fact that the symbols were made especially before baking suggests that they were used in rituals and may have been sacred. Within the scope of the study, a total of 340 graffiti symbols made before and after baking were examined. The possible meanings of the symbols have been focused on. Both the historical distribution of the finds on the city and the historical distribution of the finds were examined. In addition, the results between ceramic forms and symbols were evaluated Decently.