Lipaz enzim katalizörleri ile dihidroindol türevlerinin enantioselektif sentezi
Enantioselective synthesis of dihydroindole derivatives via lipase enzyme catalysts
  1. Tez No: 822403
  2. Yazar: HAZAL BÜYÜKKAYA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ZERRİN ÇALIŞKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoteknoloji, Biotechnology
  6. Anahtar Kelimeler: indol türevleri, lipaz enzimi, rasemik, enantiosaf, biyotransformasyon reaksiyonları, indole derivatives, lipase enzyme, racemic, enantiopure, biotransformation reactions
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Moleküler Biyoloji ve Genetik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Moleküler Biyoloji ve Genetik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 142
Özet
Doğada sıklıkla görülen indol türevleri sahip oldukları biyolojik aktivitelerden dolayı ilaç endüstrisinde ilgi çekmektedir. Antikanser, antiviral, antimikrobiyal, antiinflamatuvar, anti-HIV ve antidiyabetik aktiviteleri ile ilaç piyasasında birçok ilacın etken maddesini indol türevleri oluşturmaktadır. Bu çalışmada farmakolojik olarak önemli olan enantiosaf indol türevleri kimyasal olarak elde edilmesi zor olan metodlar yerine biyotransformasyon reaksiyonları ile elde edilmiştir. Çalışmamızda asimetrik sentez yöntemleri kullanılarak 3 aşamalı bir sentez rotası izlenmiştir. Sırasıyla 6,7-Dihidro-6-metilbenzofuran-4(5H)-on; 1-benzil-6,7-dihidro-6-metil-1H-indol-4(5H)-on ve 1-benzil-6-metil-4-okso-4,5,6,7-tetrahidro-1H-indol-5-il asetat sentezlenmiştir. Daha sonra bir ester türevi olan 1-benzil-6-metil-4-okso-4,5,6,7-tetrahidro-1H-indol-5-il asetat bileşiğinin lipaz enzimleri katalizörlüğünde biyotransformasyon reaksiyonları gerçekleştirilmiştir. Çalışmada ilk olarak dihidroindol türevlerinin asimetrik sentezi gerçekleştirilmiş ve rasemik indol türevleri elde edilmiştir. Daha sonraki aşamada rasemik indol türevlerinin lipaz enzimleri katalizörlüğünde farklı çözücü sistemlerinde biyotransformasyon reaksiyonları yapılmıştır. En yüksek enantio fazlaliği (ee) veren substrat çözücü ilişkisi tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Indole derivatives which are widely seen in nature, attract attention in the pharmaceutical industry due to their biological activities. Indole derivatives constitute the active ingredient of many drugs in the pharmaceutical market with their anticancer, antiviral, antimicrobial, anti-inflammatory, anti-HIV and antidiabetic activities. In this study, enantiopure indole derivatives, which are pharmacologically important, were obtained by biotransformation reactions instead of methods that are difficult to obtain chemically. In our study, a three-stage synthesis route was followed by using asymmetric synthesis methods. 6,7-dihydro-6-methylbenzofuran-4(5H)-one, 1-benzyl-6,7-dihydro-6-methyl-1H-indole-4(5H)-one and 1-benzyl-6-methyl-4oxo-4,5,6,7-tetrahydro-1H-indole-5-yl acetate were synthesized, respectively. Then, biotransformation reactions of compound 1-benzyl-6-methyl-4-oxo-4,5,6,7-tetrahydro-1H-indole-5-yl acetate which is an ester derivative, were carried out under the catalysis of lipase enzymes. In the study, firstly, asymmetric synthesis of dihydroindole derivatives was performed and racemic indole derivatives were obtained. In the next step, biotransformation reactions of racemic indole derivatives originating from different solvents were carried out under the catalysis of lipase enzymes. Substrate-solvent relation giving the highest enantiomeric excess (ee) was determined.