Seyyid Ahmet Arvasi'nin insan anlayışı
Seyyid Ahmet Arvasi's human understanding
- Tez No: 822404
- Danışmanlar: PROF. DR. HAMDİ ONAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Felsefe, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: İnsan, Varlık, Ahlak, Din, Human, Being, Morality, Religion
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 63
Özet
İnsan kavramıyla ilgili olarak günümüze kadar pek çok görüşler bildirilmiştir. Bu noktada Seyyid Ahmet Arvasi de İnsan problem üzerinde durmuştur. İnsan nedir?, Varlık olarak insan nedir?, Ahlaki açıdan insan nedir?, Cemiyet nizamında insan nedir? Gibi pek çok sorular üzerinde görüşler bildirmiştir. Çalışmamızdaki temel amaç, ülkemizde Cumhuriyet döneminde yaşamış ve pek çok alanda düşüncelerini aktarmış olan Seyyid Ahmet Arvasi'nin insan hakkındaki temel düşüncelerini tespit etmektir. İnsanın kim olduğu ve ne olduğu sorusu cevaplanması çok güç bir sorudur. Arvasi'ye göre insan hem obje hem de suje durumundadır. Kendini arayan insan doğru yoldadır ve tarih boyunca insan kendi varlığını ortaya koymak istemiştir. Birinci bölümde Seyyid Ahmet Arvasi'nin hayatı, eserleri ve felsefesi hakkında bilgi verildi. İkinci bölümde ise insanın varlık olarak madde, hayat ve ruh bağlamında açıklaması yapıldı. İnsanın ahlak, bilgi, din ve sanatla olan bağı kısaca izah edildi. Üçüncü bölümde ise Arvasi'nin üç insan tipolojisi, ahlaki ve cemiyet nizamı açısından incelendi.
Özet (Çeviri)
Many opinions have been reported about the concept of human until today. At this point, Seyyid Ahmet Arvasi also focused on the human problem. He gave opinions on many questions such as: What is human? What is human as a being? What is human in terms of morality? What is human in social order? The main purpose of our study is to determine the basic thoughts of Seyyid Ahmet Arvasi, who lived in the Republican period in our country and conveyed his thoughts in many fields. These are very difficult questions to answer: Who is human? What is human? According to Arvasi, human is both an object and a subject. A person who seeks himself is on the right path and throughout history people have wanted to reveal their own existence. In the first part, information was given about Seyyid Ahmet Arvasi's life, works and philosophy. In the second part, the explanation of the human being in the context of matter, life and spirit was made. The connection of man with morality, knowledge, religion and art was briefly explained. In the third chapter, Arvasi's three human typologies were analyzed in terms of morality and social order.