Significance of repo in the Turkish financial system
Türk finansal sisteminde reponun yeri
- Tez No: 82243
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NAZIM K. EKİNCİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bankacılık, Ekonomi, Banking, Economics
- Anahtar Kelimeler: Repo, Bankacılık ve Repo, Repo Muhasebesi. iv, Repo, Banking and Repo, Repo Accounting. m
- Yıl: 1999
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ekonomi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
ÖZ TÜRK FÎNANSAL SİSTEMİNDE REPONUN YERİ Polat, M. îrep Yüksele Lisans, Ekonomi Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Nazım K. Ekinci Haziran 1999, 82 sayfa Bu tez çalışması repo işlemlerinin Türk finans sistemindeki rolünü, daha çok bankacılık sektörü üzerinde durarak irdelemeye yöneliktir. Türkiye'deki finansal ve ekonomik değickenlerin 1993-1998 yılları arasındaki değerleri bulunarak karşılaştırılmış ve reponun bu değişkenler içindeki önemi ortaya koyulmuştur. Toplanan bilgiler ışığında, bankaların yoğun olarak repo işlemlerine başvurmasının nedenleri ve bir para politikası aracı olarak kullanıldığında reponun para piyasaları ve parasal büyüklükler üzerindeki etkileri açıklanmıştır.Bu tez çalışması kapsamında repo işlemleri konusunda ön bilgi verilmiş, repo pazarının gelişimi, repoya ilişkin yasal düzenlemeler ve bankalarda repo muhasebesi konuları yeri geldikçe anlatılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT SIGNIFICANCE OF REPO IN THE TURKISH FINANCIAL SYSTEM Polat, M. îrep M. S., Department of Economics Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Nazım K. Ekinci June 1999, 82 pages This thesis aims to analyze the role of repo operations in the Turkish financial system, with special emphasis on the banking sector. In order to achieve this aim, data on financial and economic variables in Turkey, including repo, are collected and compared for the period of 1993-1998. In the light of the collected data, reasons behind wide usage of repo by banks are explained. Additionally, effects of repo on the money market and on monetary aggregates are investigated in cases where it is used as a monetary policy tool. Within the context of the study, history of the development of repo market is introduced. Background information on repo, regulations related to repo and repo accounting for banks are stated whenever required.