Using real exchange rates for measuring international competitiveness: The Turkish case
Uluslararası rekabet gücünün ölçülmesinde reel kurların kullanılması: Türkiye örneği
- Tez No: 82244
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜZİN ERLAT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Dış ve İç rekabet Gücü, Satın Alma Gücü Paritesi, Ticarete konu olan ve olmayan mallar, Reel Kurlar, Göreli İç fiyatlar, Granger-Nedensellik VI, External and Internal Competitiveness, Purchasing Power Parity, Tradables-Nontradables, Real Exchange Rates, Relative Domestic Prices, Granger- causality. IV
- Yıl: 1999
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 48
Özet
oz ULUSLARARASI REKABET GÜCÜNÜN ÖLÇÜLMESİNDE REEL KURLARIN KULLANILMASI: TÜRKİYE ÖRNEĞİ Özbay,Pınar Yüksek Lisans, İktisat Bölümü Tez Danışmanı: Doçent Dr. Güzin Erlat Haziran 1999, 48 sayfa Bu tez çalışmasının amacı,reel döviz kurlarla ölçülen rekabet gücünü, iki farklı perspektiften değerlendirmektir. Birincisi satın alma gücü parkesi (PPP), öteki ise ticarete konu olan ve olmayan mallar perspektifidir. 1982-1998 dönemi için aylık veriler kullanılmıştır. Satın alma gücü parkesine dayanan kur ölçüsü için iki, ticarete konu olan ve olmayan mallar ayrımına (TNT) dayanan kur ölçüsü için ise on tane farklı döviz kuru hesaplanmıştır. Hesaplanan iki grup reel döviz kuru ölçüleri, önce betimsel olarak, ardından da istatistiksel olarak karşılaştırılmıştır. Betimsel karşılaştırmalara göre, ticaretekonu olan ve olmayan mallar teorisine dayanan hesaplamadan üç tanesi ile satın alma gücü paritesine dayanan hesaplamalar arasında, 1988 öncesi dönem için çelişki görülmüştür. TNT'ye dayanan ölçütlere ilişkin sonuçlarda rekabet gücünde kayıp gözlemlenirken, PPP'ye dayanan sonuçlarda bu görülmemiştir. 1988 dönemi sonrasında ise her iki grup ölçüt sonuçları benzerlik göstermektedir. İstatiksel karşılaştırmalarda ise Granger-nedensellik testi ile hangi serilerin dış ticaret dengesini tahmin etme bilgisine sahip olduğu araştırılmıştır. Satın alma gücü paritesine dayanarak yapılan hesaplamaların dış ticaret dengesini tahmin edemediği fakat ticarete konu olan ve olmayan mallar ayrımına dayanarak yapılan hesaplamaların dış ticaret dengesini tahmin ettikleri görülmüştür. Dolayısıyla, araştırma sonuçlarına göre, rekabet gücünün göstergesi olarak, ticarete konu olan ve olmayan mallar ayrımına dayanarak hesaplanan reel döviz kurlarının, satın alma gücü paritesine dayanan hesaplamalara göre tercih edilmesi uygundur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT USING REAL EXCHANGE RATES FOR MEASURING INTERNATIONAL COMPETITIVENESS: THE TURKISH CASE Özbay, Pınar M.S., Department of Economics Supervisor: Associate Prof.Dr. Güzin Erlat June 1999, 48 pages The aim of this thesis is to consider the competitiveness of a country, as measured by the real exchange rate, from two different perspectives. One is the Purchasing Power Parity (PPP) perspective, the other is the tradables-nontradables (TNT) perspective. For this purpose, two measures for PPP-based real exchange rates and ten measures for TNT-based real exchange rates were calculated for the period 1982-1988 using monthly data. These two sets of measures were first compared from a descriptive point of view and, subsequently, in statistical terms. The descriptive comparison indicated mthat for three of the TNT-based measures, there existed a conflict between theory and the PPP-based measures for the pre- 1988 period, in the sense that, the former measures indicated a loss of competitiveness for this subperiod while the latter did not. No such conflict existed for the reminder of the period. The statistical comparison was done by investigating which series contained information to predict the trade balance (TB), using Granger-causality tests. It was found that the PPP- based measures did not cause the TB but that those TNT-based measures which were in conflict with the PPP-based measures also were Granger-causes of the TB. Thus, it may be concluded that the TNT-based measures of the real exchange rate are to be preferred over the PPP-based measures as indicators of competitiveness.