Modelling the volatility in the Central Bank reserves
Merkez Bankası rezervlerindeki hareketliliğin modellenmesi
- Tez No: 82242
- Danışmanlar: PROF. DR. HALUK ERLAT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bankacılık, Ekonomi, Banking, Economics
- Anahtar Kelimeler: Rezervler, ARCH, İMKB-BE, Kur, Gecelik Faiz Oranlan, Hareketlilik, Para Politikası, Tahmin iv, reserves, ARCH, ISE-CI, exchange rate, overnight interest rates, volatility, monetary policy, forecasting. in
- Yıl: 1999
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ekonomi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 63
Özet
öz MERKEZ BANKASI REZERVLERİNDEKİ HAREKETLİLİĞİN MODELLENMESİ Salman, Ferhan Yüksek Lisans, Ekonomi Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Haluk Erlat Mayıs 1999, 63 sayfa Çalışmanın temel amacı, Merkez Bankası rezervlerindeki hareketliliği GARCH tanımlaması ile modellenmesidir. Hisse senedi ve döviz piyasalarındaki hareketliliğin etkileri ile para politikası aracı olan ve fırsat maliyetini ifade eden gecelik faizler modelde yer almaktadır. Faiz oranlarının ve kurdaki hareketliliğin rezervler üzerinde negatif etkisi tespit edilmiştir. İstanbul Menkul Kıymetler piyasasındaki hareketlilik yerine getirinin (hisse senedi endeksindeki yüzde değişim) rezervler üzerinde etkisi bulunmuştur. Diğer yandan, örnek dışı tahminlerinin yeterli sonuçlar vermesi seçilen modelin performansının iyi olduğunu da göstermektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MODELING THE VOLATILITY IN THE CENTRAL BANK RESERVES Salman, Ferhan M.S., Department of Economics Supervisor: Prof. Dr. Haluk Erlat May 1999, 63 pages The main idea of the research is to model the volatility of the Central Bank reserves through using GARCH specification. The effects of the volatility in the stock market and foreign currency markets are examined where overnight interest rates are introduced in the models as exogenous policy variable of the monetary policy and considered as the opportunity cost variable. It is found that overnight rates and the volatility in the exchange rate have negative effects on reserves. It is interesting to see that volatility at the Istanbul Stock Exchange (ISE) does not affect reserves at all; however, the return (percentage change in the stock market index) has a significant effect. On the other hand, out-of-sample forecasts present satisfactory results that indicated that the model chosen has a good forecasting performance.