Okul öncesi eğitim alan ve almayan öğrencilerin okuma yazma, davranışsal uyum ve becerilerinin incelenmesi
The investigation of students with and without preschool education in the areas of literacy, behavioral adjustment, and skills
  1. Tez No: 822555
  2. Yazar: HABİP BEŞEREN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. PELİN METE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Okul Öncesi, İlkokul, İlk Okuma Yazma, Sınıf Öğretmeni, Öğrenci, Preschool, Primary School, Primary Literacy, Class Teacher, Student
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sınıf Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
Amaç: Bu araştırmada“okul öncesi eğitimi alan ve almayan öğrencilerin okuma-yazma, davranışsal uyum, kendini ifade etme ve yaratıcı düşünme, düşünme becerileri, dinleme ve yazma ile sınıf uyum becerilerinin incelenmesi ”amaçlanmıştır. Yöntem: Araştırma tarama modeline göre düzenlenmiştir. Çalışmada Kırmızı ve Salgut (2019) tarafından geliştirilmiş olan ölçek kullanılmıştır. Basit seçkisiz örneklem yöntemiyle belirlenen öğretmenlere ölçek çalışması gerçekleştirilmiştir. Kars ili Merkez ilçesinden örneklem grubunu; 45 tane ilkokulda görev yapan 108 sınıf öğretmeni oluşturmaktadır. Ölçek resmî kanallar aracılığı ile sınıf öğretmenlerine ulaştırılmıştır. Veriler SPSS (Statistical Package for Social Sciences) for Windows 21.0 programı kullanılarak analiz edilmiştir. Veriler için öncelikle tanımlayıcı istatistiksel metotları (Frekans, Yüzde, Ortalama, Standart sapma) kullanılmıştır. Ayrıca veri analizinde bağımsız örneklem t testi ve ANOVA testi yapılmıştır. Bulgular: Araştırma sonucunda elde edilen bulgulara göre, 1. sınıf öğretmenlerinin mesleki kıdem ve cinsiyet durumlarına göre anlamlı farklılık göstermemektedir. Fakat 1. sınıf öğretmenlerinin ölçeğe verdikleri cevaba göre okul öncesi eğitimin ilkokuldaki okuma yazma sürecinde, davranışsal uyum durumlarında, öğrencilerin kendini ifade etme ve yaratıcı becerilerinde, düşünme becerilerinde ve dinleme ile yazma sürecinde anlamlı farklılık göstermektedir. Sonuçlar: 2022-2023 eğitim öğretim yılında Kars ili Merkez ilçesindeki toplam 108 1. sınıf öğretmeni katılmıştır. Katılımcıların 37'si erkek 71'i kadındır. Katılımcıların çoğunluğu 6-10 mesleki kıdem yılı olan öğretmenlerden oluşmaktadır. Okul öncesi eğitim alan ve almayan ölçeğinden alınan puanlarda cinsiyet, mesleki kıdeme göre farklılık görülmemiştir. OÖE alan öğrencilerin almayan öğrencilere kıyasla okul ve sınıf kurallarına uyum sorunu yaşamadıkları, okul öncesi eğitim alan öğrencilerin ilkokulda okuma yazma sürecinde, uyum durumlarında, kendilerini ifade etme ve yaratıcı becerilerinde, düşünme becerilerinde, dinleme ve yazma becerilerinde daha yüksek ortalamaya sahip oldukları ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
Purpose: İn this study, the purpose is to investigate the reading-writing, behavioral adaptation, self-expression and creative thinking, thinking skills, listening and writing, and class adaptation skills of students who have received and not received preschool education. Method: The research was designed as a survey. The scale developed by Kırmızı and Salgut (2019) was used in the study. Teachers were selected by simple random sampling. The sample group consisted of 108 class teachers working in 45 primary schools in the Merkez district of Kars. The scale was delivered to the teachers through official channels. The data were analyzed using the SPSS (Statistical Package for Social Sciences) for Windows 21.0 program. Descriptive statistical methods (frequency, percentage, mean, standard deviation) were used to analyze the data. In addition, independent sample t-test and ANOVA test were performed. Results: The study found no significant differences in the professional seniority and gender status of 1st grade teachers. However, according to the scale responses of 1st grade teachers, preschool education showed significant differences in the reading and writing process, behavioral adaptation, students' self-expression and creative skills, thinking skills, and listening and writing. Conclusion: In the 2022-2023 academic year, a total of 108 first-grade teachers from Kars Merkez district participated in the study. Of the participants, 37 were male and 71 were female. The majority of the participants were teachers with 6-10 years of professional seniority. No significant differences were found in the scores from the preschool education and non-preschool education scale by gender or professional seniority. It was revealed that students who received preschool education do not have adaptation problems with school and class rules, and that students who received preschool education have higher averages in the reading and writing process, adaptation, self-expression and creative skills, thinking skills, and listening and writing skills compared to students who did not receive preschool education.