İmmatür granülosit düzeyinin enfeksiyoz nedenli mortaliteyi öngörme değerinin araştırılması
Research on predictive value of immature granulocyte count and percentage in infection induced mortality
  1. Tez No: 822581
  2. Yazar: İFFET TİFTİKÇİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ENGİN DENİZ ARSLAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Acil Servis, İmmatür Granülosit, Sepsis, Emergency Department, Immature Granulocyte, Sepsis
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi​
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 64
Özet
Amaç: Sepsisin erken tanı ve tedavisi son yıllarda ön plana çıkmaktadır. Acil servislerde sepsis tanısı için sıklıkla kullanılan skorlama sistemleri Sistemik Enflamatuvar Yanıt Sendromu(SIRS), Quick Sequential Organ Failure Assessment(qSOFA) ve Ulusal Erken Uyarı Sistemi (NEWS)'dir. Son yıllarda sepsis teşhisi ve prognozu için biyobelirteçlerin kullanımına yönelik çalışmalar yapılmaktadır. Biz de çalışmamızda acil servise enfeksiyone sekonder genel durumda bozulma ile başvuran hastalarda, sonuçlarına hızla ulaşabileceğimiz bir biyobelirteç olan immatür granülositin 30 günlük prognozunu öngörmedeki değerini incelemeyi amaçladık. Gereç Ve Yöntem: Çalışmamız prospektif, kesitsel ve tanımlayıcı bir çalışmadır. Acil servise genel durumda bozulma, nefes darlığı, ateş, bilinç değişkliği veya oral alımda azalma şikayeti ile başvuran, enfeksiyöz hastalık şüphesi yüksek olan ve parenteral antibiyotik tedavisi için hastane yatışı yapılan hastalar çalışmaya alındı. Hastalara ait demografik veriler, özgeçmiş, vital bulgular, laboratuvar sonuçları, kan kültür üremeleri,SIRS, qSOFA, NEWS puanları ve 30 günlük mortaliteleri analiz edildi. Biyobelirteçlerin duyarlılıkları ve kestirim değerlerinin saptanması için ROC analizi uygulandı. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen 253 hastanın yaş ortalaması 69,15 ± 15,9 'dur. Hastaların % 56.1'inin (n=142) kadın cinsiyette olduğu görüldü. Hastaların acil servis başvurularında en sık görülen enfeksiyon odağı %39,1 (n=99) ile solunum sistemidir. Çalışmaya katılan 253 hastanın SIRS, qSOFA ve NEWS puanları hesaplandı. Ortalama SIRS puanı 1,87 ±0,9, qSOFA 0,94 ±0,89, News 6,07 ±3,6'dır. Çalışma popülasyonunun İG(#) ortalaması 0,32 ±0,29, İG(%) 1,6 ±1,22' dir.Hastanın %62,1 'inde kan kültüründe üreme oldu. Hastaların %42,3 'ünde (n=107) 30 gün içinde mortalite görüldü. SIRS'ın sensitivitesi %29, spesifitesi %75,3, qSOFA'nın sensitivitesi % 40,2, spesifitesi %77,4, NEWS'in sensitivitesi %40,18 spesifitesi %59,5'dir. ROC analizi sonucuna göre İG(#) AUC değeri: 0,657, p değeri 0,07 'dir. Biyobelirtecin sensitivitesi %94,39, spesifitesi %35,62'dir. Sonuç: Acil servise enfeksiyon kaynaklı şikayetlerle başvuran hastaların erken tanısı ve mortalitesini öngörmede, immatür granülosit sayısı ve yüzdesi duyarlılığı yüksek bir biyobelirteç olarak bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Aim: Early diagnosis and therapy of sepsis has become notable in recent years. Scoring systems that are used for diagnosis of sepsis in emergency services are Systemic Inflamatory Response Syndrome (SIRS), Quick Sequential Organ Failure Assessment(qSOFA) and National Early Warning Score (NEWS). In recent years, new studies that aim specific and sensitive biomarkers for prognosis and diagnosis of sepsis were started to emerge. We aimed to study the predictive value of immature granulocyte -a biomarker that is fastly accesible- in 30 days prognosis while emergency service admissions of patients who has serious infection. Material And Method: Our study is prospective, cross-sectional, and definitive. Patients who are admitted to emergency department because of general deterioration, difficulty in breathing, fever or change in consciousness; have high suspicion of infectious disease and are hospitalized for parenteral antibiotic treatment are included in our study. Demographic data belonging to patients, medical histories, vital signs, laboratory results, growth in blood culture,SIRS,qSOFA and NEWS score and mortality data for 30 days were saved and analyzed. ROC analysis was applied to determine the sensitivity and the cut-off values of biomarkers. Results: Age average of 253 patients that are included in study were calculated as 69,15 ± 15,9. It was observed that 56.1% of the patients were female. IG(#) and IG(%) averages of study population were found as 0,32 ±0,29 and 1,6 ±1,22 respectively. Reproduction in blood culture was observed in 62.1% of patients. Mortality was observed among the 42,3% of patients of this study within 30 days. SIRS score was 0.07. IG(%) AUC value is 0,693, p value is 0.6. The sensitivity of biomarker is 94,39% and the specificity of biomarker is 35,62%. Conclusion: Immature granulocyte sensitivity was found to be a biomarker with high sensitivity in predicting the early diagnosis and mortality of patients who applied to the emergency department with complaints of infection.