Şemseddin Muhammed cl-Mısrî eş-Şafiî'nin Tefsîru'l-Kur'âni'l-Azim'inin Tahlil ve Tahkiki (el-Hadid Suresinin Başından el-Mümtehine Suresinin Sonuna Kadar)
تفسير القرآن العظيم لشمس الدين محمد المِصري الشافعي ت:874 هـــ من بداية سورة الحديد إلى نهاية سورة الممتحنة دراسة وتحقيقاً
  1. Tez No: 822583
  2. Yazar: SUNDUS HAYDER MERIE ALFARHAD
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İSMAİL KILIÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Tefsîr, Şemseddîn el-Mısrî, Hadîd Süresi, Mümtehine Süresi, Tahkik, Interpretation (Tafsir), Shams Al-Din Al-Masry, Surat Al-HadidM Surat Al-Mumtahana, Investigation
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Arapça
  9. Üniversite: Çankırı Karatekin Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 194
Özet
Bu tezde H. 896 yılında vefat eden Şemseddin el- Mısrî'ye ait Hadîd Süresinin Başından Mümtehine Süresinin Sonuna Kadar Devam Eden özel cüzün tahkiki yapılmıştır. Müellifin، meşhur müfessirlerin metotlarından Rivayet، Dirayet ve İşari tefsir olarak bilinen bu üç temel metodu bir araya getirerek oluşturduğu zengin ilmi metodu ve engin ilmî kültürü sayesinde tefsirinde Kıraat، Hadis، Dilsel ve Fıkhî konuları kapsayan pek çok konuyu ele almasından dolayı bu el yazması; ilmi değeri yüksek bir eserdir. Çünkü tefsiri; fıkıh، hadis، kıraat ve dili kapsayan çeşitli konuları içermektedir. Kitap، Kur'an ayetlerinin açıklanması hususunda müfessirlerin ve âlimlerin ifadeleri bakımından oldukça zengindir. Manalarının delalet ettiği noktaları açıklamakla birlikte onların okunma yollarını göstermek; belagat، sarf ve nahivle ilgili dilsel meseleleri zikretmek; özellikle Kuran ayetlerini karşılaştırırken kelimelerin hem sözlük anlamlarını verip hem de açıklamak müellif için büyük önem taşımaktadır. Araştırmacı، müellifin hayatı ve kişiliğini ele alırken açıklayıcı tarih metodunu kullanmıştır. Aynı şekilde müellifin zikretmediği ya da eksik bıraktığı meseleleri eleştirel yöntem kullanarak tamamlamıştır. Tahkik kısmında، eserleri karşılaştırıp şerhler arasındaki farkları ortaya çıkarıp; sahabe، tabiin، müfessirler، fakihler، muhaddisler ve dilcilere ait ifadelerin kaynaklarını dipnotlarda belirtirken de soruşturma ve yorum metodunu kullanmıştır. Bu çalışmanın en önemli bulguları şunlardır: Müellifin kendi ifadelerini، açıklamalarını ve çıkarımlarını desteklemek için –pek çok konuda onları referans aldığını belirtmeksizin- tıpkı Sibevehyî، el-Kesâî ve ez-Zeccâc gibi dilcilerin görüşleri gibi Kurtûbî ve Beyzâvî'nin eserlerinden de çokça alıntılar yapmıştır. Ayetlerin tefsirinin faydalarından bahsettiği gibi; lafızların، sözlük anlamlarına delaletlerini açıklaması ve onların arasındaki bağlama göre lafızların arasındaki delalet farklılıklarına işaret etmesi، Makdisî'nin tefsirini diğerlerinden ayırmakla birlikte، hadislerin sıhhatine bakmadan azımsanmayacak derecede zayıf hadisi kullanmıştır.
Özet (Çeviri)
The research deals with a manuscript in the interpretation of the Noble Qur'an by the author Shams al-Din al-Masri - who died in the year 896 AH - from the beginning of Surat Al-Hadid، to the end of Surat Al-Mumtahana.. The scientific value of the manuscript comes from the richness of the author's approach، in which he combined the methods of the well-known exegetes: from the interpretation of the maxim، the opinion and the reference، and he expressed the scholar of the indicative interpretation، by saying (people of meanings)، and from his vast culture where his knowledge of multiple sciences; Its interpretation includes various topics، including jurisprudence، hadith، readings and language. The book is rich in many sayings of scholars and commentators in the explanations of the Qur'anic verses، and by mentioning the ways of readings with mentioning their implications for the meanings، and supporting its interpretation with the prophetic hadiths. Especially the contrast between the Qur'anic verses corresponding in semantics and pronunciation، and he took care of the explanations of the words and their lexical meanings. In his thesis، the researcher followed the historical descriptive approach in tracing the author's biography، as well as the critical approach in mentioning what the author neglected. He also used the investigation and commentary approach in the investigated section; Where the comparison between the copies of the manuscript and the proof of the differences between them، and documenting the sayings of the companions، followers، commentators، jurists، modernists and linguists and attributing them to their sources. Among the most important findings of this study: The author took many interpretations of Al-Qurtubi and Al-Baydawi، and relied on them in most of his explanations، sayings and inferences - and this is what he declared without attributing to them in many places - and this is measured by many of his sayings about the Linguists such as Sibawayh، Al-Kisa'i and Al-Zajjaj، what distinguished Al-Maqdisi's interpretation in addition to the above was its statement of the lexical semantics of the words and the expansion in referring to the semantic differences between them according to their contexts. Al-Maqdisi also mentions the benefits of the verses to increase the benefit of his interpretation. The author criticizes using some weak Hadiths in his interpretation، but this does not diminish the importance of his book