Açık yeşil alanların imar planlarındaki durumu ve mevcut durum değerlendirilmesi: Aydın ili Efeler ilçesi kent merkezi örneği
The status of open green areas in zoning plans and the assessment of the current status: The case of Aydın province Efeler district city center
- Tez No: 822591
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EBRU ERSOY TONYALOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
- Anahtar Kelimeler: Kentsel açık yeşil alanlar, Kent ve mahalle parkları, İmar planları, Çocuk parkları, Oyun alanları, Urban open green spaces, City and neighborhood parks, Zoning plans, Children's parks, Playgrounds
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 175
Özet
Amaç: Araştırmada Aydın ili Efeler ilçesinin açık yeşil alanlarının imar planlarındaki durumu ve mevcut durumunun değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Materyal ve Metot: Araştırma kapsamında imar planları, açık yeşil sistem ve uydu görüntüleri, kent demografik, afet ve risk bilgileri materyal olarak kullanılmıştır. Bulgular: Araştırmada Aydın ili Efeler ilçesinin mahallelerinin imar planı ve mevcut durumda kentsel yeşil alan bakımından yetersiz olduğu, dağılımlarının kendine özgü biçimi olmadığı belirlenmiştir. Sonuç: Bu kapsamda yeşil sistem uygulamalarıyla kentin açık yeşil alanlarının artırılması gerektiği ve halkın daha erişebilir açık yeşil alanlar için kent içindeki önemli alanlardan başlanarak kent içine yoğunlaştırılması gerekliliği ortaya çıkmaktadır. Kentsel yeşil alanların risk ve afetler için önemli olduğu ve planlamalarda daha fazla yer verilmesi gerektiği önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of the study was to evaluate the status and current condition of the open green areas in the Efeler district of Aydın province in terms of urban planning. Material and Metods: In this research, urban planning documents, open green system and satellite images, as well as demographic, disaster, and risk information of the city were utilized as materials. Results: The study indicated that the neighborhoods of the Efeler district in Aydın province have insufficient urban green areas in terms of their current state and their distribution is described as amorphous. Conclusion: Therefore, it is emphasized that the implementation of green systems is necessary to increase the urban green areas, and it is crucial to concentrate on important areas within the city to provide more accessible open green spaces for the public. It is also believed that urban green areas are significant for risks and disasters, and they should be given more prominence in planning processes.