Büyük kentler ve küresel ısınma ilişkisi: Kocaeli-Şanlıurfa karşılaştırması
The relationship between big cities and global warming: Kocaeli-Şanlıurfa comparison
- Tez No: 822719
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET KAYAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Küresel ısınma, iklim değişimi, yeşil şehirler, Şanlıurfa, Kocaeli, kent, büyük kentler, Global warming, climate change, green cities, Şanlıurfa, Kocaeli, city, big cities
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Harran Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 167
Özet
Küresel ısınma ve iklim değişikliği günümüzde uluslararası boyutta karşılaşılan en önemli sorunlardan biri olarak karşımıza çıkmaktadır. Atmosferdeki karbondioksit miktarında ve sera gazının miktarında meydana gelen artışlar ve bu artışların yeryüzüne etkisi olarak adlandırılan küresel iklim değişikliği hem şimdiki hem de gelecek nesillere daha yaşanılır bir dünya bırakmak açısından çözümlenmesi gereken önemli bir konudur. Birçok ekonomik faaliyet iklim değişikliğinden etkilenmektedir. Özellikle kalkınma ve ekonomiyi olumsuz yönde etkilemekte olan bu küresel problem ülkelerin iş birliği ile önlenmesi mecburi bir sorun olarak görülmektedir. Ülkeler gerek ulusal politikalarla gerekse uluslararası iş birlikleri ile yaşanan bu sorunun çözümü için ortak bir paydada buluşmaktadır. Uluslararası çalışmalarda önemli bir yere sahip olan iklim değişikliğini önleme konusunda IPCC (Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli) ile başlayan süreçle birlikte birçok anlaşma imzalanmıştır. İmzalanan anlaşmaların içeriği genel olarak devletlerin bu küresel krizle mücadele için uygulaması gereken mali politikalardan oluşmaktadır. Küresel ısınmanın önlenmesi için uluslararası kuruluşların da oluşturulması ve bu konuda çalışmalar yapmasıyla devletlerin mali politikaları içinde iklim değişikliği sorununu önlemeye yarayan yeşil politikalar uygulanmaya başlanmıştır. Küresel ısınmayla mücadelede öne çıkan çevresel ve temiz politikalar, uygulanan politikalar arasında en önemli konumdadır. Sanayinin ve sanayi faaliyetlerinin atmosferdeki kirli gaz oranlarını yükseltmesi sonucunda, özellikle sanayi faaliyetlerinden ortaya çıkan kirlenmelerin önlenmesi için yeşil ve çevresel politikalara başvurulmaktadır. Çevre vergilerinin uygulanmaya başlanması ve piyasa ekonomisi çözümlerinin küresel ısınmayla mücadelede kullanılmasıyla birlikte yeşil politikaların yaygınlaşması kolaylaşmıştır. Özellikle günümüzde kullanımı hızla yayılan yeşil şehir ve yeşil altyapı politikaları sayesinde yaşanan küresel iklim krizine çözümler bulunmaya başlanmıştır. Bu çalışmada küresel ısınmanın büyük şehirlere olan etkisi, Şanlıurfa ve Kocaeli şehirleri karşılaştırılarak analiz edilecektir.
Özet (Çeviri)
Global warming and climate change are among the most important challenges facing us today internationally. The increases in carbon dioxide and greenhouse gases in the atmosphere, and the effects of these increases on the Earth, are key issues that need to be addressed in order to leave a more livable world for both present and future generations. Many economic activities are affected by climate change. The prevention of this global problem, which has a negative impact on development and the economy in particular, is seen as a must for the cooperation of countries. Countries need to meet with national policies as well as with international cooperative units to jointly contribute in order to solve this problem. Many agreements have been signed with the Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) on preventing climate change, which has a significant place in international studies. The content of the signed agreements generally consists of the fiscal policies that states need to implement to tackle this global crisis. The creation of international organizations to prevent global warming and work on this has also begun to implement green policies that help prevent the problem of climate change within the fiscal policies of governments. Environmental and clean policies leading in the fight against global warming are among the most important policies implemented. As a result of industries and industrial activities increasing levels of polluting gases in the atmosphere, green and environmental policies are used to prevent pollution, especially from industrial activities. With the introduction of environmental taxes and the use of market economy solutions in the fight against global warming, the spread of green policies has been facilitated. Especially today, solutions to the global climate crisis have begun to be found thanks to rapidly spreading green cities and green infrastructure policies. In this study, the impact of global warming on major cities will be analyzed by comparing the cities of Şanlıurfa and Kocaeli.