Trakeal darlıklarda uygulanan stentlerin trakeobronşiyal epiteliyle kaplanması
Coating of stents applied in tracheal stenosis with tracheobronchial epithelium
- Tez No: 822720
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET FERUDUN IŞIK, ÖĞR. GÖR. DEMET TAŞDEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyomühendislik, Göğüs Cerrahisi, Tıbbi Biyoloji, Bioengineering, Thoracic Surgery, Medical Biology
- Anahtar Kelimeler: Nitinol Stent, Primer Bronş Epitel Kültürü, Trakea Stenozu, Nitinol Stent, Primary Bronchial Epithelial Culture, Tracheal Stenosis
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Solunum Biyolojisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
Hava yolunun darlığı, trakeanın kıkırdak yapısı, kendisine ait vasküler yapısının olmaması, difüzyonla beslenmesi, histolojik olarak dejenerasyona çok müsait olması, uygulanan stentin trakeotomi ve endotrakeal kavitasyonlar sorunları, sekresyon stazı ve kurut oluşumu gibi sorunlar hava yolunda tıkanma oluşmasına zemin hazırlar. Trakeal darlıklarda uygulanan stentler, çoğunlukla hava yolu obstrüksiyonunun neden olduğu semptomların palyatif olarak giderilmesinde kullanılır. Stentlerin hava yollarının açık kalmasını sağlaması avantajlarının yanı sıra büyük dezavantajları vardır. Mukosiliyer transport olmadığından sekresyonlar birikir, atılamaz ve mukus tıkaçları oluşarak mukus tıkanması ile karşılaşılır. Bu eksiklikten yola çıkarak çalışmamızda nitinol stentin üzerini, hastadan alınan bronş epitel hücreleriyle kaplayarak hava yolu stentindeki mevcut engelleri; mukosiliyer klirensi düzeltmek, granülasyon doku oluşumu engellemek, mukus tıkanmasının önüne geçmek, migrasyon davranışını kontrol altına alarak birçok komplikasyonu aşmayı hedefledik. Çalışmada hastanın bronş epitel dokusu, çalışma grubu için nitinol stent üzerine kontrol grubu için ise petri kaplarında kültür edilmiştir. 5,10,15. günlerinde silya ölçümleri alınmıştır. 20.günün sonunda prolifere olan hücre sayıları sayılarak karşılaştırma yapılmıştır. Aynı zamanda nitinol stent üzerinde dokudan kültür edilen hücreler patoloji laboratuvarı tarafından gözlemsel ve sitopatolojik analiz yapılarak, epitel hücrelerin ve silyaların varlığına bakılmıştır. İstatiksel analizlere göre nitinol stentte kontrol grubuna kıyasla silya titreşim frekansları daha düşük çıkmıştır. Ayrıca nitinol stentlerin yüzey alanları kontrol grubu petrilerine göre daha küçük olduğundan yüzey alanına düşen hücre sayıları daha yüksek bulunmuştur. Bu sonuçlara baktığımızda nitinol stente hastanın kendi silyalı epitel hücreleri kültür edildiğinde mukosilyer aktivitesi sağlanarak mukus sekresyonları daha kolay atılacak, stent içi mukus tıkanmasının, sekresyon birikmesinin ve stent komplikasyonlarının önüne geçilebilmiş olunacaktır.
Özet (Çeviri)
It is very suitable for airway obstruction due to problems such as narrowness of the airway, cartilage structure of the trachea, lack of its own vascular structure, feeding by diffusion, being very prone to histological degeneration, problems of tracheotomy and endotracheal cavitations of the applied stent, secretion stasis and formation of kuru. Stents applied in tracheal stenosis are mostly used for palliative relief of symptoms caused by airway obstruction. Stents have major disadvantages as well as the advantages of keeping the airways open. Since there is no mucociliary transport, secretions accumulate, cannot be excreted and mucus plugs are formed and mucus occlusion is encountered. Based on this deficiency, in our study, we covered the nitinol stent with bronchial epithelial cells taken from the patient, thereby preventing the existing barriers in the airway stent; We aimed to correct mucociliary clearance, prevent granulation tissue formation, prevent mucus clogging, and overcome many complications by controlling migration behavior. In the study, the bronchial epithelial tissue of the patient was cultured on a nitinol stent and in petri dishes as a control group. Cilial measurements were taken until the 20th day and at the end of the 20th day, the numbers of proliferating cells were counted and compared. At the same time, the cells cultured from the tissue on the nitinol stent were examined by the pathology laboratory for observational and cytopathological analysis, and the presence of epithelial cells and cilia. Cilia vibration frequencies were lower in the nitinol stent than in the control group. In addition, since the surface areas of the nitinol stents were smaller than the control group petri dishes, the number of cells per surface area was higher. When we look at these results, when the patient's own ciliated epithelial cells are cultured on the nitinol stent, mucociliary activity will be ensured, mucus secretions will be removed more easily, mucus occlusion in the stent, secretion accumulation and stent complications will be prevented.