Hemşirelerin trakeal aspirasyona karar verme durumları, uygulama biçimleri ve bunu etkileyen faktörler
The aspects of the nurses decision making for tracheal suctioning, ways of practice, and factors that effect this
- Tez No: 58923
- Danışmanlar: DOÇ.DR. KUBİLAY GÜLÜMSER
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Trakeal aspirasyon, endotrakeal aspirasyon, kapalı sistem trakeal aspirasyon tv, Tracheal suctioning, Endotracheal suctioning, Closed system tracheal suctioning, suctioning
- Yıl: 1997
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
ÖZET Araştırma, hemşirelerin, yapay havayolu olan hastaların trakeal aspirasyon gereksinimlerine karar verme durumlarını, uygulama biçimlerini ve bunu etkileyen nedenleri saptamak amacıyla, tanımlayıcı olarak yapılmıştır. Araştırmanın örneklemini, İÜ. İstanbul Tıp Fakültesi Hastanesi, İ.Ü. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastanesi, İ.Ü. Kardiyoloji Enstitüsü, Marmara Üniversitesi Hastanesi, SB Siyarni Ersek Göğüs, Kalp ve Damar Cerrahisi Merkezi, SB Kartal Devlet Hastanesi, SB Koşuyolu Kalp ve Araştırma Hastanesi ve SB Şişli Etfal Hastanesinde çalışan 54 hemşire oluşturmuştur. Ancak, araştırmanın uygulanması döneminde, SB Şişli Etfal Hastanesi'nin reanimasyon ünitesinin teknik yetersizlik sonucu kapatılması, diğer yoğun bakım ünitesinde araştırma için uygun hastaların yatmaması nedeniyle, bu hastanede araştırma yapılamamıştır. Verilerin toplanmasında, konuya ilişkin kaynaklar incelendikten sonra uygun aspirasyon tekniği dikkate alınarak hazırlanmış olan gözlem formu ve soru kağıdı kullanılmıştır. Hemşireler üçer kez gözlenmiştir. Bir hastanedeki gözlemler bittikten sonra, hemşirelere soru kağıtları doldurulmuştur. Veri kodlama ve değerlendirme işlemleri, araştırmacı tarafından elde ve Microsoft excel 7.0 ile gwbasic epistat programlan kullanılarak bilgisayarda yapılmıştır. Elde edilen verilerin değerlendirilmesinde, yüzdelik sayılar, M-kare, fisher kesin ki-kare testleri ve korelasyon yöntemi kullanılmışta-. Araştırma sonucunda, hemşirelerin hiçbirinin 81-100 arasında bilgi puanı, 71- 100 arasında uygulama puanı almadıkları ve 50 puan üzerinde bilgi puanı alan hemşirelerin oranının %5Ö, 50 puan üzerinde uygulama puanı alan hemşirelerin oranının ise %20.83 olduğu saptanmıştır. Hemşirelerin bilgi ve uygulama puanlan arasındaki ilişkiyi belirleyen korelasyon katsayısı anlamlı bulunmakla birlikte, bu ilişkinin zayıf bir ilişki olduğu görülmüştür. Uygulamadaki hataların, bilgi eksikliği, trakeal aspirasyona yönelik uygulama standartlarının bulunmayışı, servis politikası haline gelmiş hatalı uygulamalardan kaynaklandığı saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT This research was conducted as descriptive with the purpose of determining the decision making to the tracheal suctioning and practice of nurses, and effective factors of the practice about tracheal suctioning. The samples of the research were 54 nurses working in.Istanbul University Istanbul Faculty of Medicine Hospital, Istanbul University Cerrahpaşa Faculty of Medicine Hospital, Istanbul University Cardiology Institute, Marmara University Hospital, Ministry of Health Siyami Ersek Chest, Heart and Vascular Surgery Center, Ministry of Health Kartal Government Hospital, Ministry of Health Koşuyolu Heart and Research Hospital and Ministry of Health Şişli Etfal Hospital. But, the research could not be done at the Ministry of Health Şişli Etfal Hospital because the reanimation unit was closed during the research period. Data were collected through questionnaire and observation techniques. Each nurses was observed for three times. After observations were finished in each hospital, the observed nurses filled questionnaire forms. Data coding and evaluation procedures were done by the researcher calculating by hand and by using Microsoft excel 7.0 and gwbasic epistat programs in PC. For the evaluation of the collected data, percent numbers, chi-square, fisher chi-square and correlation tests were used. According to the results of the research, knowledge and practice grades of nurses on suctioning were inadequate. Although a positive correlation was found between the knowledge and practice grades of nurses on suctioning, the correlation coefficient was insignificant. The mistakes in practice were found to be originated from insufBciency of knowledge, having no standards of practice for tracheal suctioning and having faulty practices that became service policies.