KTÜ Göğüs Cerrahisi kliniğinde trakeal rezeksiyon ve rekonstruksiyon yapılan postentübasyon trakeal stenozlu olguların değerlendirilmesi
Evaluation of cases with postintubation tracheal stenosis undergoing tracheal resection and reconstruction in KTU Thoracic Surgery clinic
- Tez No: 754238
- Danışmanlar: PROF. DR. CELAL TEKİNBAŞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi, Thoracic and Cardiovascular Surgery
- Anahtar Kelimeler: postentübasyon trakeal stenoz, retansiyon süturu, bronkoskopi, postintubation tracheal stenosis, retention suture, bronchoscop
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Göğüs Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
AMAÇ: Postentübasyon trakeal stenoz (PETS), trakeal darlıkların en sık görülen nedenidir. Hastaların büyük çoğunluğu stridor ve dispne ile başvurur. PETS tedavi edilmezse önemli morbidite ve mortalite sebebidir. Rijit bronkoskopi en iyi tanı koyma yöntemidir ve lezyonun lokalizasyonu ve sınırlarının değerlendirilmesinde çok faydalıdır. Bunun yanında çekilen 3 boyutlu boyun ve toraks BT darlığın etraf dokularla ilişkisini, boyutunu ve yerleşim yerini göstermede önemlidir. Bu değerlendirmeler hastaların nonoperatif tedavi seçenekleri (t-tüp, stent vb) veya cerrahi için uygunluklarını belirler. Uygun hastada cerrahi tedavi altın standart olarak uygulanmaktadır. Bu çalışmada merkezimizde PETS nedenli trakea rezeksiyonu yapılan hastalarda tedavi seçenekleri, takip ve komplikasyonlara neden olabilecek faktörleri belirlemeye çalıştık. GEREÇ VE YÖNTEMLER: Çalışmamız retrospektif ve gözlemsel olarak tasarlandı. Ocak 2014 – Aralık 2021 tarihleri arasında Karadeniz Teknik Üniversitesi Farabi Hastanesi Göğüs Cerrahisi Kliniği'nde trakeal rezeksiyon ve rekonstruksiyon yapılan postentübasyon trakeal stenozlu 44 hastanın verileri incelendi. Dahil edilme kriterleri tüm yaşlar (mevcut hastalar için 13-68), trakeal rezeksiyon ve rekonstruksion yapılan postentübasyon trakeal stenozlu olgular, hastane veri tabanında anamnez, radyolojik görüntüleme ve laboratuar sonuçlarının bulunması kabul edildi. Bu analizde değişkenler yaş, cinsiyet, entübasyon nedeni, stenozun yerleşim yeri rezeksiyon uzunluğu, komplikasyonlar olarak belirlendi. BULGULAR: Çalışmaya alınan hastalarda en sık entübasyon nedeninin travma olduğu görüldü. Hastaların tamamında stridor mevcuttu. Hastaların 26 (%59.1)' sının en az bir ek hastalığı vardı.. Stenoz, hastaların 33 (%75)'inde trakea üst yarısında, 11 (%25)'inde trakea alt yarısınında yer almaktaydı. Hastaların 26 (%59.1)'sında ameliyatta çıkarılan trakeal segmentin uzunluğu 3 cm'nin altında, 18 (%40.9)'inde 3 cm'nin üzerinde oldu. Toplamda 5'i kadın 11'i erkek olmak üzere 16 (%36) hastada komplikasyon görüldü. Trakeal rezeksiyon ve rekonstrüksiyon uygulanan hastaların post op hastane yatış süreleri 4-16 gün arasında değişiklik gösterdi. SONUÇ: Bu tez çalışmasında, trakeal rezeksiyon sonrası uç-uca anastomoz uygulanan postentübasyon trakeal stenozlu olgular değerlendirilmiştir. Komplikasyon gelişen hastalarda anlamlı bir p değerine ulaşılmasa da preop trakeostomi öyküsü, ek hastalık varlığı ve trakea üst yarısına yapılan rezeksiyonlar komplikasyon için önemli predispozan faktör olarak görüldü. Kliniğimizde uygulanan retansiyon sütürleri sayesinde hastaya çene-boyun sutürü atılmadı. Bu durum post op dönemde hasta konforu sağlanmış, anastomoz ilşkili komplikasyon görülme sıklığı azalmıştır.
Özet (Çeviri)
OBJECTIVE: Postintubation tracheal stenosis (PETS) is the most common cause of tracheal stenosis. The vast majority of patients present with stridor and dyspnea. PETS is a major cause of morbidity and mortality if left untreated. Rigid bronchoscopy is the best diagnostic method and is very useful in evaluating the localization and borders of the lesion. In addition, 3D CT of the neck and thorax taken is important in showing the relationship, size and location of the stenosis with the surrounding tissues. These evaluations determine patients' suitability for non-operative treatment options (t-tube, stent, etc.) or surgery. Surgical treatment is applied as the gold standard in the appropriate patient. In this study, we tried to determine the treatment options, follow-up and factors that may cause complications in patients who underwent tracheal resection for PETS in our center. MATERIALS AND METHODS: Our study was designed as retrospective and observational. The data of 44 patients with postintubation tracheal stenosis who underwent tracheal resection and reconstruction at Karadeniz Technical University Farabi Hospital Thoracic Surgery Clinic between January 2014 and December 2021 were analyzed. Inclusion criteria were all ages (13-68 for current patients), cases with postintubation tracheal stenosis who underwent tracheal resection and reconstruction, anamnesis, radiological imaging and laboratory results in the hospital database. In this analysis, variables were determined as age, gender, reason for intubation, location of stenosis, length of resection, and complications. RESULTS: Trauma was the most common cause of intubation in the patients included in the study. All patients had stridor. 26 (59.1%) of the patients had at least one additional disease. Stenosis was located in the upper half of the trachea in 33 (75%) and in the lower half of the trachea in 11 (25%) of the patients. The length of the tracheal segment removed during surgery was less than 3 cm in 26 (59.1%) of the patients, and over 3 cm in 18 (40.9%) patients. Complications were seen in 16 (36%) patients, 5 female and 11 male, in total. Post-operative hospital stay of the patients who underwent tracheal resection and reconstruction varied between 4-16 days. CONCLUSION: In this thesis study, cases with postintubation tracheal stenosis who underwent end-to-end anastomosis after tracheal resection were evaluated. Although a significant p value was not reached in patients with complications, preoperative tracheostomy history, presence of additional disease, and resections of the upper half of the trachea were seen as important predisposing factors for complications. Thanks to the retention sutures applied in our clinic, the chin-neck suture was not placed on the patient.. This situation provided patient comfort in the post-op period, and the incidence of anastomosis-related complications decreased.