Ahlak felsefesi bağlamında Nietzsche ve postmodernizm
In the context of moral philosophy, Nietzsche and postmodernizm
  1. Tez No: 822775
  2. Yazar: BARKIN CAN TOPCU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İSMAİL HANOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Felsefe, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: Nietzsche, Postmodernizm, Ahlak, Nihilizm, Üst Anlatılar
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çankırı Karatekin Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
Bu çalışma; üç farklı problemi, ahlak felsefesini, Nietzsche'yi ve postmodernizmi birbirleriyle ilişkisel bir biçimde irdelemeyi amaçlamakla birlikte, çeşitli filozofların fikirleri üzerinden farklı birçok konuya eğilmekte, Nietzsche'yi postmodernizmi ön-celeyen bir filozof olarak ele almakla yetinmek yerine, geçmişe ve çağımıza damgasını vuran filozoflarla bir bütün olarak değerlendirmektedir. Nietzsche'nin yaşamdan yana koyduğu tavrı ve Batı felsefesi eleştirisini postmodernizmin çıkış noktalarıyla birleştirmekle birlikte ilerlemecilik, üst anlatı ve hakikat gibi kavramlar üzerinden çağın krizini etik gerçeklik bağlamında tartışmaya açmaktadır. Çünkü insanlığın ulaştığı aşamayı Nietzsche'nin öngörüsündeki nihilizmi anımsatmakla birlikte, hakikat ve yanılsama, gerçek ve kurgu arasındaki duvar hiç olmadığı kadar zedelenmektedir. İnsan yaşamın anlamı ve amacı konusunda eski dayanaklarını yitirmekte, kimi kavramlar üzerinde şüpheye düşmektedir. Dolayısıyla dünyayı anlamlandırma proje-lerinin insan gerçeği ve yaşam noktasında yetersiz kalışı, yeni bir gerçeğe adım attı-ğımızı göstermekte, bu da kendisini postmodernizm olarak ortaya koymaktadır. Ay-dınlanmacı felsefeden farklı olarak postmodernizm kavramların egemenliğinden ko-puşu temsil eder. Nietzsche'nin aklın, geleneksel düşünme biçiminin ürünü olan iyi-kötü ile beraberinde hakikatin putlaştırılmasına karşı yaşamdan yanalığı postmoder-nizmi öncelemekte; önemli bir problem olarak ilerlemeci tasarılar doğrultusunda 'şimdi'nin yitirilişi ise etik bir problem olarak kendisini çalışma boyunca farklı bağ-lamlarda göstermektedir.
Özet (Çeviri)
This study aims to analyze three different problems—moral philosophy, Nietzsche, and Postmodernism—in a relational manner, while also delving into a multitude of topics through various philosophers' perspectives. Rather than merely treating Ni-etzsche as a philosopher preceding Postmodernism, it evaluates him in unison with philosophers who have left a profound impact on the past and our present era. By combining Nietzsche's life-affirming attitude and critique of Western philosophy with the origins of Postmodernism, it opens up a discussion on the crisis of the era within the context of ethical reality, through concepts such as progressivism, meta-narratives, and truth. While the stage humanity has reached evokes Nietzsche's fore-sight of nihilism, the boundaries between not only truth and illusion but also reality and fiction are more eroded than ever before. Humans are losing their ancient anchors regarding the meaning and purpose of life, casting doubt on some concepts. Therefore, the inadequacy of projects interpreting the world at the point of human truth and life indicates our step towards a new reality, which manifests itself as Postmodernism. Unlike Enlightenment philosophy, Postmodernism represents the disconnection from the dominance of concepts. Nietzsche's affirmation of life against the idolization of truth along with the good-evil, which is the product of traditional thinking, precedes Postmodernism. The loss of the 'now' in line with progressivist plans as a significant problem is manifested as an ethical issue throughout the study in different contexts.