Dijitalleşmenin Türkiye'deki haber pratikleri üzerindeki etkileri: ekonomi-politik bir yaklaşım
Effects of digitalization on news practices in Turkey: An economic-political approach
  1. Tez No: 822802
  2. Yazar: DERYA YÜCE
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EMRE OSMAN OLKUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gazetecilik, Journalism
  6. Anahtar Kelimeler: Traditional Media, Digital Media, Credibility, Political Economy Approach
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gazetecilik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Gazetecilik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
Son yıllarda İletişim teknolojilerindeki yaşanan gelişmeler haberlerin dağıtımı ve tüketiminin yanı sıra üretim sürecini de etkilemektedir. Dizüstü bilgisayarlar, tabletler ve akıllı telefonlar gibi teknolojik aletler, sıradan vatandaşları bile içerik üreticisi haline getirmiştir. Bu durum da bilginin üretimi ve dağıtımı kapsamında otoriter olarak görülen gazetecilerin, haber pratiklerinin değişmesine neden olmuştur. Yaygınlaşan dijitalleşme toplumun her alanında olduğu gibi geleneksel haber pratiklerinde de değişime ve dönüşüme neden olmuştur. Bu nedenle çalışmanın amacı; yaygınlaşan dijitalleşmenin, TV, radyo ve gazete olarak tanımladığımız geleneksel medyada hangi alanlarda değişime neden olduğunu ortaya koymaktır. Çalışma kapsamında geleneksel ve dijital medya güvenirlik, objektiflik, etik değerler ve ifade özgürlüğü başlıklarında karşılaştırılmaktadır. Çalışmada ayrıca dijital medyanın habercilik alanında olumlu ve olumsuz yönleri de ortaya konulmaya çalışılmaktadır. Şüphesiz bu çalışma, ekonomi-politik yaklaşım perspektifinden yaygınlaşan dijitalleşmenin geleneksel haber pratikleri üzerindeki etkilerine ilişkin önemli çıkarımlarda bulunmayı amaçlamaktadır. Bu bağlamda araştırma kapsamında nitel araştırma tasarımı seçilmiş, geleneksel ve dijital medyada görev yapan haber üreticilerinin dijitalleşmenin yaygınlaşmasının haber üretim süreçlerini nasıl etkilediği araştırılmıştır. Araştırmada saha çalışması yöntemi kullanılmış ve veri toplama yöntemi olarak yarı yapılandırılmış mülakat tekniği tercih edilmiştir. Bu doğrultuda seçilen katılımcılar ile gerçekleştirilen mülakatların analiz edilmesi sonrasında; geleneksel medyanın yeni medyaya göre izleyici ve okuyucu nezdinde daha fazla güven oluşturduğu, dijital ortamın enformasyon kirliliğini artırdığı tespit edilmiştir. Çalışmada ayrıca dijital medyanın demokrasiyi beslediği, ifade özgürlüğünün yeni medyada daha yüksek olduğu sonucuna da ulaşılmıştır. Anahtar Sözcükleri: Geleneksel medya, Dijital Medya, Güvenirlik, Ekonomi-Politik Yaklaşım
Özet (Çeviri)
Developments in communication technologies in recent years have affected the production process as well as the distribution and consumption of news. Technological devices such as laptops, tablets and smartphones have turned even ordinary citizens into content producers. This has led to a change in the news practices of journalists, who are seen as authoritarian in the production and distribution of information. The widespread digitalization has caused change and transformation in traditional news practices as in all areas of society. Therefore, the aim of this study is to reveal in which areas the widespread digitalization has caused changes in traditional media, which we define as TV, radio and newspapers. The study also tries to reveal the positive and negative aspects of digital media in the field of journalism. Undoubtedly, this study aims to make important inferences about the effects of widespread digitalization on traditional news practices from the perspective of the political economy approach. In this context, a qualitative research design was selected within the scope of the research and it was investigated how the widespread digitalization affects the news production processes of news producers working in traditional and digital media. Field study method was used in the research and semi-structured interview technique was preferred as a data collection method. After analyzing the interviews conducted with the selected participants in this direction, it was determined that traditional media creates more trust in the eyes of viewers and readers than new media, and that digital media increases information pollution. The study also concluded that digital media fosters democracy and freedom of expression is higher in the new media.