Ahmet Fuat Gürel'in klasik çini motiflerinin sagar pişirimi ile yorumlanması
Ahmet Fuat Gürel's interpretation of classic tile motifs with sagar firing
- Tez No: 823034
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYŞE GÜL ÇETİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: 14.yy. Kütahya Çinileri, Ahmet Fuat Gürel, Klasik Çini, Kütahya Klasik Çiniciliği, Sagar Pişirim Tekniği, 14th century Kütahya Tiles, Ahmet Fuat Gürel, Classic Tiles, Kütahya Classic Tiles, Sagar Firing Technique
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Seramik ve Cam Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
Bu araştırma; 14.yy. sonlarından günümüze kadar Türk sanatına eşsiz eser, örnek ve teknikler vererek önemli gelişimini kanıtlayan Kütahya çiniciliğinin günümüzde geldiği noktaya değinilmiştir. Bunun yanı sıra; sanatlarını icra ettikleri dönemde önemli işler yapmış ve sanata değer katan, değerli sanatçıların günümüzde adlarından, eserlerinden ve ülkemizde sanatı önemli yerlere taşıyan unutulmaya yüz tutmuş sanatçıların güncel tutulması ve sanat alanında ön planda olmaları sanatın geleceği için önemlidir. Bu araştırma da çini zanaatkâr ustası Ahmet Fuat Gürel'in klasik çini sanatını, günümüzde çoğu sanatçı tarafından kullanılan sagar pişirim tekniği ile sentezlenip, farklı bir bakış açısı ile geleneksel ve modern sanatın özgün yorumlarını tek bir bünyede toplamayı amaçlamıştır. Tez dört bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde öncelikle seramik sanatının tanımı yapılmış daha sonrasında alternatif pişirim teknikleri ele alınıp sagar pişirim tekniğinin tarihsel süreci, yapım aşamaları, teknik bilgiler hakkında detaylı bilgiler verilmiştir. İkinci bölümde, çininin tarihsel sürecine genel bir bakış yapılmış olmakla birlikte klasik Kütahya çinilerine değinilmiştir. Üçüncü bölümde, Ahmet Fuat Gürel'in hayatı, eğitim hayatı, çalışma prensibi, sanat yaşamı ve eserleri anlatılmıştır. Dördüncü bölümde uygulama bölümüdür. Bu bölümde, Ahmet Fuat Gürel'in klasik çinilerinin özgün desen, motiflerin sagar uygulanmış özgün tasarımlı formlara işlenip üçüncü bir pişirim için sırlanıp geleneksel ve modern iki teknik bir arada uygulanmıştır.
Özet (Çeviri)
This research focuses on Kütahya ceramics, which has been proven to have an important development in Turkish art from the late 14th century to present, through unique works, examples, and techniques. Additionally, it highlights the importance of keeping the names, works, and contributions of valuable artists who have made significant contributions to the art in their time and have brought the art to important places in our country from being forgotten, for the future of art. This research aims to combine traditional and modern art in one body by synthesizing classical ceramic art by Ahmet Fuat Gürel with the sagar firing technique, which is commonly used by most artists today, and a different perspective. The thesis consists of four sections. In the first section, the definition of ceramic art is made and then alternative firing techniques are discussed and detailed information is given about the historical process, stages of production and technical knowledge of the sagar firing technique. In the second section, a general overview of the historical process of ceramics is given, with a focus on classical Kütahya ceramics. In the third section, Ahmet Fuat Gürel's life, educational background, working principle, artistic life and works are described. In the fourth section, the application section, Ahmet Fuat Gürel's classical Kütahya ceramics' unique designs, motifs are processed into original designed forms with sagar and glazed for a third firing and implemented by combining traditional and modern techniques.