Küreselleşme, politik istikrarsızlık ve gelir eşitsizliği: Türkiye örneği
Globalization, political instability and income inequality: The case of Turkey
  1. Tez No: 823097
  2. Yazar: MUSTAFA VAROL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BURCU BERKE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Küreselleşme, Politik İstikrarsızlık, Gelir Eşitsizliği, VAR Analizi, Türkiy, Globalization, Political Instability, Income Inequality, VAR Model, Turkey
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
Küreselleşme günümüzde sıklıkla kullanılan bir kavramdır. 1980'li yıllardan itibaren küreselleşme gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeleri siyasal, sosyal, kültürel ve ekonomik yönlerden etkilemiştir. Politik istikrarsızlık, siyasi yapıdaki istikrarsızlık ile birlikte değişen yapısal koşullar olarak tanımlanabilir. Politik istikrarsızlığın ekonomik büyüme, fiyat düzeyi, gelir dağılımı, dış denge ve istihdam ile etkileşimi bulunur. Gelir dağılımı ise bir ülkede üretilen ürünlerin belli bir zaman diliminde o ülkenin bireyleri arasında nasıl dağıldığını gösterir. Bu üç kavram aslında sürekli kendi aralarında etkileşim içerisindedir. Bu çalışmanın temel amacı küreselleşme, gelir dağılımı ve politik istikrarsızlık arasındaki bağlantıyı hem kavramsal hem de ampirik olarak incelemektir. Bu amaçla Türkiye için 2002-2021 döneminde küreselleşme, gelir dağılımı ve politik istikrarsızlık ilişkileri VAR modeli çerçevesinde ortaya konulmuştur. Çalışmanın bulgularına bakıldığında Türkiye'de 2002-2021 döneminde diğer kontrol değişkenlerinin (dışa açıklık ve enflasyon) etkileri kontrol edildikten sonra gelir eşitsizliğinde en etkili değişkenin politik istikrarsızlık olduğu görülmüştür. Dolayısıyla, Türkiye ekonomisi için politik istikrar ve gelir dağılımında eşitliğin birbirine bağlı olduğu söylenebilir. Diğer değişkenler açısından bakıldığında küreselleşme veya dışa açıklık oranı ve enflasyon arttıkça gelir eşitsizliğinin azalacağı bulgusuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Globalization is a concept that is frequently used today. Since the 1980s, globalization has affected developed and developing countries politically, socially, culturally and economically. Political instability can be defined as the changing structural conditions along with the instability in the political structure. Political instability has interactions with economic growth, price level, income distribution, external balance and employment. Income distribution shows how the products produced in a country are distributed among the individuals of that country in a certain period of time. These three concepts are actually in constant interaction with each other. The main purpose of this study is to examine the link between globalization, income distribution and political instability, both conceptually and empirically. For this purpose, the relations between globalization, income distribution and political instability for Turkey in the 2002-2021 period are presented within the framework of the VAR model. Looking at the findings of the study, it was seen that political instability was the most influential variable in income inequality after controlling for the effects of other control variables (openness and inflation) in the 2002-2021 period in Turkey. Therefore, it can be said that political stability and equality in income distribution are interconnected for the Turkish economy. In terms of other variables, it has been found that income inequality will decrease as globalization or openness rate and inflation increase.