Küreselleşme bağlamında organize suçta yaşanan değişim ve ülke istikrarına etkisi: Afganistan ve Kolombiya örnekleri
The alteration observed in organized crime within the context of globalization and its impact on stability: Afghanistan and Colombia cases
- Tez No: 395941
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YAKUP ALTAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Kamu Yönetimi, Uluslararası İlişkiler, Public Administration, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Küreselleşme, Organize Suç, İstikrarsızlık, Suç Ekonomisi, Afganistan, Kolombiya, Globalization, Organized Crime, Instability, Crime Economy, Afghanistan, Colombia
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 397
Özet
Bu doktora tezinin amacı küreselleşme bağlamında organize suçta yaşanan değişimi ve bu değişimin ülkelerin istikrarı üzerindeki etkilerini Afganistan ve Kolombiya örnekleri üzerinden ortaya koymaktır. Çalışmada küreselleşmeye kısaca değinilmiş, organize suçla bağlantısı vurgulanmıştır. Küreselleşmenin sermaye, enerji kaynakları, işgücü, hammadde, endüstri malları gibi değerlerinin serbest dolaşımının önündeki engellerin ortadan kaldırılması, suç gruplarına suç ağlarını genişletmeleri için yeni fırsatlar sunmuştur. Organize suç bu fırsatları kazanca çevirmekte ve suç ekonomisini genişletmektedir. Organize suçun hacimce büyümesinde ve organize suç gruplarınca işlenen suç türlerinin çeşitliliğinde görülen değişim, konu hakkında yapılmış akademik çalışmalar ve BM raporları incelenerek ele alınmıştır. Küreselleşmenin sunduğu fırsatlardan kaynaklı ekonomik güç sayesinde devletlere meydan okuma yeteneği kazanmış, yasama, yürütme ve yargı kurumlarına sızarak ülkeleri istikrarsızlaştırmıştır. İstikrarın ekonomik ve siyasi yönleri bu çalışmada analiz edilmiş ve demokrasi, ekonomik büyüme, kayıt dışı ekonomi, liberalizm, yabancı yatırımlar, yoksulluk, gelir dağılımında eşitsizlik, eğitim ve organize suç kavramlarıyla bağlantısı irdelenmiştir. Küreselleşme, organize suç ve istikrar arasındaki etkileşime ilişkin tespitler, Afganistan ve Kolombiya üzerinden örneklendirilmiştir. Bu iki ülke uzunca bir süredir organize suç gruplarının başlıca eylem alanı olan uyuşturucu sektörünün merkezindedirler ve ekonomik ve siyasi olarak istikrarsızdırlar. Çalışma sonucunda küreselleşme bağlamında yaşanan değişimin organize suçun eylem ve etki alanlarını genişlettiği; organize suçun küresel çapta eylem gerçekleştirebilecek güce kavuştuğu; ülkelerin bürokratik, siyasi ve hukuki kurumlarına sızmak suretiyle yönetme işlevlerini sekteye uğrattığı ve istikrarsızlığa sebep olduğu tespit edilmiştir. Çalışmada ele alınan organize suç ve istikrar kavramları kamu düzeni, iç güvenlik, kamu sağlığı ve suçun önlenmesi bağlamında kamu yönetimi disiplininin konusudur.
Özet (Çeviri)
The purpose of this dissertation is to indicate the alteration in organized crime within the context of globalization and effects of this alteration on the stabilities of the countries by examining Afghanistan and Colombia cases. In this thesis, globalization is mentioned briefly and its linkage with organized crime is emphasized. Removing the obstacles against free movement of values of globalization like capital, energy sources, labour, raw material, industrial products creates new opportunities for crime syndicates in order to expand their crime networks. Organized crime converts these opportunities into gain and expands the crime economy. The alteration seen in the volume of organized crime and the variety of crime types committed by organized crime groups are declared by examining the academical studies and UN reports. Thanks to the economic power rooted from the opportunities which are offered by globalization, organized crime possessed the capability of challenging the states and made the countries unstable by means of infiltrating into the judicial, legislative and executive institutions. Economic and politic sides of stability are analyzed in this study and its relations with the terms of democracy, economic development, shadow economy, liberalism, foreign investment, poverty, inequal income distribution, education and organized crime are scrutinized. The detections related with the interaction between globalization, organized crime and stability are exemplified by Afghanistan and Colombia. These two countries have been at the core of the drug industry, which is the main operation scope of organized crime groups, for a long period and have not been stabilized economically and politically At the end of the thesis, the following findigs are attained; the alteration within the context of globalization expands the sphere of influence and interest area of organized crime; organized crime possessed the capability of committing crime on the global level; it interrupts the governmental function of the state by means of infiltrating into the bureaucratic, politic and judicial units and cause unstabilitiy. The terms of organized crime and stability are subjects of public administration discipline within the contexts of public order, crime prevention and public health.