1991 sonrası Türkmenistan'da siyasi, ekonomik gelişmeler ve emek piyasasının durumu
Political, economic developments and the status of the labor market in Turkmenistan after 1991
  1. Tez No: 823142
  2. Yazar: ALLANUR HALLYYEV
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İLKNUR KARAASLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Labour Economics and Industrial Relations
  6. Anahtar Kelimeler: SSCB, Türkmenistan, Emek piyasası, Yeniden yapılanma, USSR, Turkmenistan, Labor market, Restructuring
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
Çalışma, 1991 sonrası Türkmenistan'da emek piyasalarının ve yeniden yapılanmanın incelenmesini amaçlamaktadır. Türkmenistan, Sovyetler Birliği'nin dağılmasının ardından bağımsızlığını kazanan Orta Asya ülkelerinden biridir. Bu dönemde, Türkmenistan ekonomisi ve emek piyasaları büyük bir dönüşüm sürecine girmiştir. Çalışmada, öncelikle Sovyetler Birliği' nin kuruluş sürecini, daha sonra Türkmenistan' nın bağımsızlıktan sonra uyguladığı yeniden yapılanma politikaları ve son olarak da Türkmenistan'da emek piyasalarının Sovyet döneminden bağımsızlık sonrasındaki döneme kadar olan evrim incelenmiştir. Ardından, emek piyasalarının dönem boyunca karşılaştığı sorunları ve bu sorunların nasıl çözülmeye çalışıldığı analiz edilmiştir. Ayrıca, Türkmenistan'da gerçekleşen yeniden yapılanmanın etkileri değerlendirilmiştir. Yeniden yapılanma sürecinde, ekonomik politikalar, iş kanunlarının reformu ve sosyal güvenlik sistemlerinin oluşturulması gibi çeşitli önlemler alınmıştır. Bu önlemlerin de emek piyasalarına ve işçi haklarına olan etkisi analiz edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The study aims to examine the labor markets and restructuring in Turkmenistan after 1991. Turkmenistan is one of the Central Asian countries that gained its independence after the collapse of the Soviet Union. During this period, the economy and labor markets of Turkmenistan entered a period of great transformation. In the study, firstly the establishment process of the Soviet Union, then the restructuring policies of Turkmenistan after independence and finally the evolution of the labor markets in Turkmenistan from the Soviet period to the post-independence period were examined. Then, the problems faced by the labor markets throughout the period and how these problems were tried to be solved were analyzed. In addition, the effects of the restructuring in Turkmenistan were evaluated. During the restructuring process, various measures were taken such as economic policies, reform of labor laws and establishment of social security systems. The impact of these measures on labor markets and workers' rights has been analyzed.