Örgüt kültürünün yönetim işlevleri ile ilişkisi ve kağıt sanayiinde faaliyet gösteren kamu ve özel işletmelerde araştırılması
The relation between the organizational culture and the management directions and the researches of the public and the private managements that demonstrates activity in paper industry
  1. Tez No: 82325
  2. Yazar: SEHER UÇKUN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TAMER KOÇEL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: İşletme, Kültür, Örgüt Kültürü, Değer Sistemi, Sembol, Adet, Liderler ve Kahramanlar, Kültürel Ağ, Planlama, Örgütleme, Yöneltme, Koordinasyon, Kontrol, Management, Culture, Organizational Culture, Value System, Symbol, Tradition, Leaders and Heroes, Cultural Net, Planning, Organization, Command, Coordination, Control
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 184
Özet
Bu çalışmada, işletmelerin yönetiminde önemli faktör olarak kabul edilen örgüt kültürünün yönetim işlevleri ile ilişkisi incelenmiştir. İşletmede yönetim işlevleri yerine getirilirken örgütte oluşturulan kültür mutlaka etkili olacaktır. İşletme içinde güçlü bir örgüt kültürü oluşturulması işletmeye birçok açıdan yarar sağlayacaktır. Örgüt kültürü, geliştirdiği bazı standart uygulama ve prosedürler aracılığıyla çatışmaların etkilerini minimize eder. Ayrıca örgüt kültürü işletmenin benimsediği değer, norm ve davranışların nesilden nesile aktarılmasını sağlar. Nesilden nesile aktarılarak işletmenin sürekliliğini sağlayan örgüt kültürü işletmenin aynı zamanda tanıtıcı bir kimliği gibidir. Güçlü bir örgüt kültürü oluşturmak için örgüt üyelerini ortak değer, norm ve inançlar etrafında birleştirmek gerekir. Bu da ancak insana yönelik yönetim anlayışıyla başarılabilir.
Özet (Çeviri)
In (his report, the relation between the management procedures unci the organizational culture, wliich is accepted as an important factor in management direction, is examined. While the management directions have been applying the culture which took form in organization shold absolutely be effective. The formation of the effective organizational culture in a management would provide many benefits. Organizational culture minimizes the effects of the conflicts with some standard applies and procedures which have been developed. Organizational culture also provides the values, norms and behaviours that a management owned, to be transfered from generations generation. The organizational culture which provides the contitinuity of a management is like it's identity. In order to take form a powerful organizational culture, we need to unite the members of the organization around the same values, norms and beliefs and this can be succeeded only by a management which is based on mankind.