Metaverse çocuk oyunlarındaki illüstratif karakterlerin göstergebilimsel açıdan çözümlenmesi
Semiotic analysis of illustrative characters in metaverse children's games
- Tez No: 823335
- Danışmanlar: DOÇ. EMİNE NİLÜFER ÜSTÜNDAĞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilim ve Teknoloji, Güzel Sanatlar, Science and Technology, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Metaverse, dijital oyun, karakter tasarımı, kültürel aktarım, göstergebilim, Metaverse, digital gaming, cultural transmission, semiotics, learning
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel Sanat Eğitimi Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 155
Özet
Metaverse dünyası, sanal ve gerçek dünyaların birleştiği geniş kapsamlı bir dijital evrendir. Aynı zamanda birçok farklı terimle ifade edilen“metaverse”in; genellikle bilgisayar oyunları, sanal gerçeklik (VR), artırılmış gerçeklik (AR) ve 3D sanal dünyalar gibi teknolojileri içeren bir kavram olduğu da görülmektedir. Metaverse; kullanıcıların diğer kullanıcılarla etkileşimde bulunabildiği, ticaret yapabildiği, oyunlar oynayabildiği, sanal sanat eserleri sergileyebildiği veya diğer sanal etkinliklere katılabildiği bir dünyadır. Bu tür bir dijital evren; gelişmiş yapay zekâ, sanal gerçeklik teknolojileri ve diğer ileri teknolojilerle desteklenebilmektedir. Görsel tasarım, karakter tasarımı, mekân tasarımı, etkileşim tasarımı, sanat ve yaratıcılık, kullanıcı deneyimi tasarımı ve sosyal iletişim tasarımı gibi unsurlar; metaverse platformu tasarım alanlarının temel noktalarını oluşturmaktadır. Bahsi geçen tasarım alanları; metaverse dünyasının yaratıcılık ve teknolojinin birleştiği bir alan olarak ortaya çıktığını, tasarım sahasına yeni ve ilgi çekici fırsatlar sunduğunu göstermektedir. Metaverse platformunda yer alan tasarım alanlarından biri de dijital oyunlardır. Oyun mekanikleri ve tasarımı, karakter geliştirme, görsel efektler ve sanat yönetimi, oyuncu iletişimi ve topluluk yönetimi gibi unsurlar; metaverse içindeki oyun deneyimini şekillendiren temel bileşenlerdir. Dijital oyunlar; kullanıcılara eğlence, keşif, meydan okuma ve sosyal etkileşim imkânı sağlamaktadır. Aynı zamanda oyun ekonomisi; oyuncuların sanal varlıklarla ticaret yapmalarına olanak sağlayarak yaratıcı oyun içeriği oluşturma ve paylaşma fırsatı sunmaktadır. Metaverse içindeki dijital oyunlar, kullanıcıları etkileyici ve tatmin edici bir deneyim yaşamaya teşvik ederken, oyun tasarımcıları da sürekli olarak yenilikçi ve ilgi çekici oyunlar geliştirmek için çalışmaktadır. Bu araştırma kapsamında metaverse kavramının ne olduğu ve dijital oyunla ilgisi incelenecek, çocuklara yönelik dijital oyunda yer alan karakterlerin tasarım süreci ve tasarımda kültürel kodların karakter tasarımlarına nasıl entegre edildiği araştırılacaktır. Steam platformunda yer alan, günümüz popüler VR destekli, +12 yaş oyunculara yönelik altı oyunun karakter tasarımlarında kültürel kodların nasıl entegre edildiği Roland Barthes'in göstergebilimsel yöntemiyle analiz edilecektir.
Özet (Çeviri)
The Metaverse world is a wide-ranging digital universe where the virtual and real worlds merge. At the same time, it is also seen that the“metaverse”, expressed by many different terms, is a concept that usually includes technologies such as computer games, virtual reality (VR), augmented reality (AR) and 3D virtual worlds Dec. The Metaverse is a world where users can interact with other users, trade, play games, display virtual artworks or participate in other virtual activities. This kind of digital universe; it can be supported by advanced artificial intelligence, virtual reality technologies and other advanced technologies. These technologies show that the metaverse has a great importance in the design world as well. Elements such as visual design, character design, space design, interaction design, art and creativity, user experience design and social communication design constitute the basic points of metaverse's design. This shows that the metaverse world has emerged as a space where creativity and technology combine, offering new and interesting opportunities to the design field. Digital games in the Metaverse occupy an important place in the design world. Elements such as game mechanics and design, character development, visual effects and art management, player communication and community management are the main components that shape the gaming experience in the metaverse. Digital games provide entertainment, exploration, challenge and social interaction opportunities to users. At the same time, the game economy allows players to trade virtual assets, providing an opportunity to create and share creative game content. While digital games in the Metaverse encourage users to have an impressive and satisfying experience, game designers are constantly working to develop innovative and engaging games. Within the scope of this research, the concept of metaverse and its relevance to digital play were examined, the design process of the characters in the digital game for children and how cultural codes are integrated in the design were investigated. Cultural codes have been analyzed by Roland Barthes' semiotic method through VR-supported games played by players aged +12 on the Steam Platform, which is popular today.