Siyasal iletişim sürecini gazete siyasal reklamları üzerinden okumak: 24 haziran 2018 cumhurbaşkanlığı ve 27. dönem milletvekilliği genel seçimi örneği
Studying the political communication process through newspaper political advertisements: The example of the 24 june 2018 presidential election and 27th term parliamentary elections
  1. Tez No: 823429
  2. Yazar: MUSTAFA HİLMİ ÇELİK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ENDERHAN KARAKOÇ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Radyo-Televizyon, Radio and Television
  6. Anahtar Kelimeler: Siyasal İletişim, Siyasal Reklamcılık, Gazete, Seçim, Parti, Aday, Political Communication, Political Advertising, Newspaper, Election, Party, Candidate
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Radyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 210
Özet
Siyaset, adeta bir iletişim sanatıdır. Siyasal iletişim, siyasi alanda çalışmalar yapan partiler ve adaylar ile toplumu oluşturan bireyler arasındaki iletişim ve etkileşimleri inceleyen disiplinler arası bir akademik araştırma alanıdır. Siyasi partiler ve adaylar; programlarını, ideolojilerini, hedeflerini seçmenlere anlatarak destek bulmayı ve iktidarı elde etmeyi amaçlamaktadırlar. Siyasal iletişim teknik ve enstrümanları, günümüzde siyaset mecrasının ve seçimlerin vazgeçilmez aktörü ve yönlendiricisi haline gelmiştir. Siyasal iletişim politikaları oluşturulurken siyasal reklam ve siyasal pazarlamadan faydalanılmaktadır. Siyasal reklamcılık, bir pazarlama sürecidir. Siyasal reklam kampanyaları ile; seçmeni ikna ederek siyasal tutumları, inançları ve davranışları yönlendirme amaçlanmaktadır. Siyasal reklamlar, çeşitli medya ortamlarında kitle iletişim araçları kullanılarak partiler ve adaylar tarafından paylaşılmaktadır. Geleneksel bir medya ürünü olan gazete; geniş kitlelere ulaşabilmesi ve etki boyutu ile önemini korumaktadır. Bu çalışmada; 24 Haziran 2018 Cumhurbaşkanlığı ve 27. Dönem Milletvekilliği Genel Seçiminin gazete siyasal reklamları üzerinden incelenmesi yapılmıştır. Seçim öncesi bir aylık süreçte yayınlanan, örneklem dahilindeki gazetelerde yayınlanan siyasal reklamlar içerik çözümlemesi yöntemi ile analiz edilmiştir. Partilerin ve cumhurbaşkanı adaylarının; gündemleri, mesaj stratejileri, konulara yaklaşımı ve çözüm önerileri yayınlatılan gazete siyasal reklamları üzerinden incelenmiştir. Araştırma sonucunda; siyasal reklamların kullanılmasıyla kurumsallık, güç, aidiyet, liderlik gibi seçmenin siyasal kültür ve siyasal kimlik unsurları pekiştirilirken, kampanya döneminde adayların tanıtımı ve öne çıkarılmasının sağlandığı söylenebilir. İncelenen siyasal reklamların önemli bir kısmının Suriye meselesi, göç ve mülteci sorunu gibi konulardan ziyade icraat, vaat, proje gibi somut konulara yoğunlaştığı dikkat çekmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Politics is, in a way, an art of communication. Political communication is an interdisciplinary academic research field that examines the communication and interactions between political parties and candidates working in the political arena and the individuals who make up society. Political parties and candidates aim to gain support and achieve power by communicating their programs, ideologies, and goals to the voters. Political communication techniques and instruments have become indispensable actors and influencers in today's political landscape and elections. Political advertising and political marketing are employed when formulating political communication policies. Political advertising is a marketing process. Political advertising campaigns aim to persuade voters and influence their political attitudes, beliefs, and behaviors. Political ads are shared by parties and candidates using various media platforms. Newspapers, as a traditional media product, maintain their significance due to their ability to reach wide audiences and their impact. This study examines the newspaper political advertisements during the June 24, 2018, Presidential and 27th Term Parliamentary General Elections. Political ads published in newspapers within a one-month period before the elections were analyzed using content analysis methods. The advertisements of parties and presidential candidates were examined to understand their agendas, message strategies, approach to various issues, and proposed solutions. As a result of the research, it can be said that the use of political advertisements reinforces elements of the voters' political culture and political identity, such as institutionalism, power, belonging, and leadership. During the campaign period, these advertisements also promote the introduction and highlighting of candidates. It is noteworthy that a significant portion of the examined political advertisements focused on concrete issues such as achievements, promises, and projects rather than topics like the Syrian issue, migration, and refugee problems.