Butik otellerin çevrimiçi sitelerin puanlarına göre sıralamasına yönelik bir araştırma: Muğla örneği
A study on the ranking of boutique hotels by online site scores: The example of Muğla
- Tez No: 823428
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ERKAN AKGÖZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, Tourism
- Anahtar Kelimeler: Butik Oteller, Rekabet, Booking.com, Critic, Entropi, Promethee, Boutique Hotels, Competition, Booking.com, Critic, Entropy, Promethee
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 146
Özet
Butik oteller, otelcilik sektöründe önemli bir yenilik olarak kabul edilmekte ve dünya genelinde hızla gelişmektedirler. Seçkin bir pazar temsilcisi olan butik oteller, rekabetçiliğin çok boyutlu olduğu turizm sektöründe farklılaşma ve odaklanma stratejileri ile misafirlerine benzersiz bir deneyim sunma hedefindelerdir. Kişiselleştirilmiş hizmet, rahatlık, konum gibi özellikleriyle rekabet gücünü arttıran bu oteller, dijital pazarlamanın da etkin gücü olan çevrimiçi seyahat acentelerini kullanarak misafir erişimini genişletmek, markalarını tanıtmak ve rekabet avantajı elde etmeyi amaçlamaktadırlar. Çevrimiçi seyahat acentelerinin web veya mobil üzerinde sundukları otel tanıtım içeriklerinde; gerçekleşen tatil deneyimlerine yönelik misafir yorumları ve otellere dair belirli sıralama alternatifleri, potansiyel misafirlerin tatilleri için karar verme sürecinde önemli bir rol oynamaktadır. Bu sunulan sıralama alternatifleri rezervasyon trafiğinde ilgili sıralamada en üstte bulunmak isteyen butik otellerin birbirleriyle rekabeti açısından oldukça önemlidir. Bu araştırma, misafirlerin otel tercihinde karar probleminde çok kriterli karar verme yöntemlerinden yararlanılarak yanıt vermeyi amaçlamıştır. Araştırmada booking.com aracılığıyla, Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlı Muğla ilinde yer alan butik otellerin ''Popüler Seçimlerimiz'' sıralamasında en üst sıralarda yer alan ilk yirmi butik otel alternatif olarak belirlenmiştir. Yine aynı siteden belirlenen yedi kriter üzerinden; Eşit Ağırlıklandırma (EA), Critic, Entropi (ENT) ve Standart Sapma Tabanlı (SST) ağırlıklandırma ile kriterlerin ağırlık değerleri hesaplanmış ve Promethee (Preference Ranking Organization Method For Enrichment Evaluation) yöntemiyle de tercih sıralamaları belirlenmiştir. Araştırma sonucunda, belirlenen kriterlerden ağırlık değeri en yüksek 'rahatlık' kriteri olup diğer kriterlerin ağırlık dengesi değiştiği görülmüştür. Belirlenen yirmi alternatif butik otel içerisinden ise Otel20 alternatifinin en uygun tercih olduğu saptanmıştır. Araştırmada elde edilen bilgiler ışığında analiz edilen alternatif otellerin sıralamalarına ilişkin çok fazla farklılıklar ortaya çıkmıştır. Bunun nedeni ise booking.com çevrimiçi seyahat acentesinin otel sıralamalarında uyguladığı dinamik etkenlerden kaynaklandığı sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Boutique hotels are considered a significant innovation in the hospitality industry and are developing rapidly around the world. Representing an elite market, boutique hotels aim to provide their guests with a unique experience through differentiation and focus strategies in the multi-dimensional realm of competitiveness in the tourism sector. These hotels enhance their competitive advantage through personalized service, comfort, and location, among other differentiators. They are using online travel agencies, which have a strong presence in digital marketing, to expand guest access, promote their brands and gain a competitive edge. In the hotel promotion content provided by online travel agencies on their websites or mobile platforms, guest reviews based on actual holiday experiences and specific ranking alternatives for hotels play a crucial role in the decision-making process of potential guests. These ranking alternatives are important for boutique hotels that strive to be at the top of the relevant rankings in reservation traffic, as they represent competition among them. This research aims to address the decision problem of guests hotel preferences using multi-criteria decision-making methods. In the study, the top twenty boutique hotels in the ''Our Popular Choices'' ranking of the boutique hotels in Muğla province affiliated to the Ministry of Culture and Tourism through booking.com were determined as alternatives. The weights of the criteria were determined using Equal Weighting (EA), Critic, Entropy (ENT), and Standard Deviation-Based (SST) weighting methods. The preference rankings were established using the Promethee (The Preference Ranking Organization Method For Enrichment Evaluation) method. The results of the study showed that the 'comfort' criterion had the highest weight among the selected criteria, while the weight balance of other criteria varied. Among the twenty selected boutique hotel alternatives, it was determined that Alternative Hotel20 was the most suitable choice. The analysis revealed significant differences in the rankings of the analyzed alternative hotels. This variation was attributed to the dynamic factors applied by the online travel agency booking.com in their hotel rankings.