Algılanan ebeveyn tutumları ve çocukluk çağı travmalarının varoluşsal öfkeye etkisinin incelenmesi
Investigation of the effect of perceived parent attitudes and childhood traumas on existential anger
  1. Tez No: 823435
  2. Yazar: İPEK ERTEM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ARİF HALDUN SOYGÜR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: algılanan ebeveyn tutumları, çocukluk çağı travmaları, varoluşsal öfke, perceived parental attitudes, childhood traumas, existential anger
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Okan Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 133
Özet
Bu çalışmada algılanan ebeveyn tutumları ve çocukluk çağı travmalarının varoluşsal öfkeye etkisi incelenmiştir. Bağımsız değişkenler algılanan ebeveyn tutumları ve çocukluk çağı travmaları iken bağımlı değişken varoluşsal öfkedir. Yapılan çalışmada aynı zamanda bu üç değişkenin sosyodemografik veriler ile ilişkileri incelenmiştir. Yapılan çalışmada veri toplama aracı olarak Sosyodemografik Bilgi Formu, Kısaltılmış Algılanan Ebeveyn Tutumları Ölçeği-Çocuk Formu, Çocukluk Çağı Ruhsal Travma Ölçeği ve Varoluşsal Öfke Ölçeği kullanılmıştır. Araştırmanın modeli ilişkisel tarama modelidir ve örneklem 18 yaş üstü okuma-yazma bilen ve internet erişimine sahip bireyleri kapsamaktadır. Araştırma kapsamında 707 kişinin katılımı ile toplanan veriler SPSS 25.0 paket programı aracılığı ile analiz edilmiştir. Araştırmanın bulgularına göre bağımsız değişkenlerin bağımlı değişken üzerinde kümülatif olarak etkili olduğu ve total varyansın %28'ini açıkladığı görülmüştür. Algılanan ebeveyn tutumları varoluşsal öfkeyi yordamamakta, çocukluk çağı travmaları ise varoluşsal öfkeyi yordamaktadır. Yapılan analizler sonucunda algılanan ebeveyn tutumları, çocukluk çağı travmaları ve varoluşsal öfkenin çeşitli sosyodemografik veriler (cinsiyet, yaş, psikiyatrik tanı, sigara ve alkol kullanımı, kronik hastalık tanısı, ekonomoik düzey, yaşanılan yer, yaşamın büyük bölümünün geçtiği yer, medeni durum, kardeş sayısı, doğum sırası, yaşam şekli, büyüten kişi, ebeveyn ilişki durumu, anne ve baba eğitim düzeyi) ile arasında anlamlı sonuçlar elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the effects of perceived parental attitudes and childhood traumas on existential anger were examined. While the independent variables are perceived parental attitudes and childhood traumas, the dependent variable is existential anger. In the study, the relations of these three variables with sociodemographic data were also examined. Sociodemographic Information Form, Turkish Form of the S-EMBU for Children, Childhood Trauma Questionnaire and Existential Anger Scale were used as data collection tools in the study. The model of the research is the relational screening model and the sample includes individuals over the age of 18 who are literate and have internet access. The data collected with the participation of 707 people within the scope of the research were analyzed through the SPSS 25.0 package program. According to the findings of the study, it was seen that the independent variables had a cumulative effect on the dependent variable and explained 28% of the total variance. Perceived parental attitudes do not predict existential anger, whereas childhood traumas predict existential anger. Perceived parental attitudes, childhood traumas and existential anger as a result of the analyzes have various sociodemographic data (gender, age, psychiatric diagnosis, smoking and alcohol use, chronic disease diagnosis, economic level, place of residence, place where most of life is spent, marital status, number of siblings, birth order, lifestyle, raising person, parental relationship status, mother and father education level) and significant results were obtained.