Bermuda çimi (Cynodon dactylon L.) türünde toplam sıcaklığa göre biçim sıklığının belirlenmesi
Determination of cutting frequency according to total temperature in Bermuda grass(Cynodon dactylon L.)
  1. Tez No: 823446
  2. Yazar: ELİF BAHAR İPEK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA SÜRMEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Cynodon dactylon, toplam sıcaklık, yeşil alan, biçim sıklığı, Cynodon dactylon, total temperature, turf grass, cutting frequency
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 59
Özet
Amaç: Bu araştırma, Aydın ili ekolojik koşullarında, 2021-2022 yılları arasında, 5 farklı sıcaklık değerinde (50 °C, 100 °C, 150 °C, 200 °C, 250 °C) Bermuda çimi (Cynodon dactylon L.) bitkisinin toplam sıcaklık isteğinin karşılanmasına bağlı olarak bitki fenolojisinde meydana gelen değişikliklerin gözlemlenmesi ve uygun biçim sıklığının belirlenmesi amacıyla yürütülmüştür. Materyal ve Yöntem: Tesadüf blokları deneme desenine göre kurulan bu çalışmada, Bermuda çimi (Cynodon dactylon L.) materyal olarak kullanılmıştır. Ekim işlemi 26 Mayıs 2021 tarihinde gerçekleştirilmiştir. Deneme süresince; yaprak rengi (1-9), kardeş sayısı (1-5), genel görünüm (1-9), yabancı ot oranı (1-5), seyrekleşme derecesi (1-9), kaplama oranı (%), yaprak dokusu (1-9) olmak üzere çim bitkilerinin kalite ölçütlerin belirlendiği özellikler incelenmiştir. Bulgular: yaprak rengi, kardeş sayısı, genel görünüm, yabancı ot oranı, seyrekleşme derecesi, kaplama oranı üzerine mevsim, Büyüme Derece-Gün (BDG) sıcaklıkları ve mevsim x BDG sıcaklıkları interaksiyonunun etkisi istatistiki olarak önemli bulunmuştur. yaprak dokusu için BDG sıcaklıkları istatistiksel olarak önemli bulunmuştur. Sonuç: Araştırma sonuçları bir bütün olarak dikkate alındığında Aydın ekolojisi için genel olarak 50 °C BDG'de daha yüksek çim kalitesi elde edilebilecek sonuçlar elde edilmiştir. Alternatif olarak 100 °C BDG'de de iyi sonuçlar elde edildiği söylenebilir.
Özet (Çeviri)
Objective: This research was carried out in Aydın province ecological conditions, between 2021-2022, to observe the changes in plant phenology depending on the total temperature demand of Bermuda grass(Cynodon dactylon L.) plants at 5 different temperatures values (50°C, 100 °C, 150 °C, 200 °C, 250 °C) and to determine the appropriate cutting frequency. Materials and Methods: Bermuda grass(Cynodon dactylon L.) variety was used as the material in this study, which was established according to the randomized blocks experimental design. The sowing process was carried out on May 26, 2021. During the experiment; leaf color (1-9), number of tillering (1-5), general appearance (1 9), weed rate (1-5), degree of sparseness (1-9), coverage rate (%),leaf texture (1-9) which determine the quality criteria of grass plants, were examined. Findings: The effect of the interaction of seasons, Growing Degree Days (GDD) temperatures and season x GDD temperatures on leaf color, number of siblings, general appearance, weed rate, degree of sparseness, coverage rate was found to be statistically significant. GDD temperatures for leaf texture were found to be statistically significant. Conclusion: When the research results are taken into account as a whole, results that can achieve higher grass quality were obtained at 50 °C GDD in general for ecology of Aydın province. Alternatively, it can be said that good results were obtained at 100 °C GDD.