Doku kültürü ile elde edilen üç farklı domuz ayrığı (dactylis glomerata L.) klonlarında değişik biçim sıklığı, biçim zamanı ve biçim yüksekliğinin biomas'a etkisi üzerine bir araştırma
- Tez No: 38925
- Danışmanlar: PROF.DR. TUNCAY TÜKEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: The effects» cutting time, cutting heights, orchardgrass
- Yıl: 1995
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 49
Özet
ÖZ Bu çalışma; doku kültürü ile elde edilen üç farklı Dactylis glomerata klonunda değişik biçim zamanı ve biçim yüksekliğinin biomas'a etkisini araştırmak amacıyla yapılmıştır. Araştırmada yeşil ve kuru ot verimleri, biçim zamanı ve biçim yüksekliklerinden etkilenmişlerdir. En yüksek yeşil ot verimi 115.26 gr ile geç yapılan biçimlerden, en düşük yeşil ot verimi ise 73.23 gr ile erken yapılan biçimlerden elde edilmiştir. Aynı zamanda en yüksek yeşil ot verimi 5.0 cm' den biçilen bitkilerden (101.60 gr), en düşük yeşil ot verimi ise 2.5 cm'den biçilen bitkilerden (88.73 gr) sağlanmıştır.
Özet (Çeviri)
IV ABSTRACT This study was carried out for examining the effects of different cutting times (15 cm and 30 cm) and cutting heights (2.5, 5.0 and 7.5 cm) on the yield and yield components of orchardgrass (Dactyl is glomerata L). clones in Çukurova region. Forage yield and hay yield were influenced by cutting times and cutting heights. The highest forage yield were obtained from late cutting time (115.26 gr) and the lowest one from early cutting time (72.23 gr). Also the highest forage yield was determined on cutting at 5.0 cm high (101.60 gr) and the lowest one on cutting at 2.5 cm high (88.73 gr).