Aḥvāl-i ḳıyāmet (54b-112a) (inceleme-metin-gramatikal dizin-tıpkıbasım)
Ahvᾱl-i qiyᾱmeh (Analysis-text-grammatical index-facsimile)
- Tez No: 823497
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HASAN KARACA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Kıyamet, alamet, transkripsiyon, dizin, Qıyamah, Portent, transcription, index
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yeni Türk Dili Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 230
Özet
Kıyametin alametleri, kıyamet günü ve ölümden sonraki hayat insanlığın varlığından bu yana üzerinde hep düşünülen bir konudur. Kıyamete dair alametleri konu alan metinler sayesinde, asırlardır insan zihnini meşgul eden bu konuya Kur'an'ın ve hadislerin tanıklığında yanıt aranması ile bu merak bir nebze de olsa giderilebilmiştir. Aḥvāl-i Ḳıyāmet adlı yazmayı transkripsiyonlu olarak Türkiye Türkçesine çevirerek günümüz insanının kıyamet konusunda aydınlanmasına katkıda bulunulmaya gayret gösterilmiştir. Çalışmanın bu bakımdan önemli olduğunu düşünüyoruz. Ayrıca metnin Eski Anadolu Türkçesi Dönemi'ne ait özellikleri ihtiva etmesi bakımından gramatikal dizinine yer verilmiş olması ve yapılan dil incelemesiyle de dönemin dil özelliklerine ışık tutması açısından örnek teşkil edeceğine inanıyoruz.
Özet (Çeviri)
Portents of Doomsday (Qıyamah), The Doomsday (Qıyamah) and Afterlife have always been a fascinating subject of interest to human beings since the beginning of human existence. Thanks to texts which are related to portents of the Doomsday, curiosity towards this subject, which has long fascinated human beings, has been satisfied to some extend through the pursuit of answers in the testimony of Qur'an and Hadiths. By translating the manuscript called Aḥvāl-i Ḳıyāmet into Turkey Turkish with transcription, it has been attempted to contribute to the enlighten today's modern human about the Doomsday (Qıyamah). From this point of view, we think that the study is of high importance. Furthermore, we believe that this text will set an example in terms of not only containing a grammatical index of Old Anatolian Turkish Era features but it also will shed a light on linguistic features of the era through the language analysis.