2014-2020 yıllarında yenidoğan yoğun bakım ünitesinde yatan bebeklerin ilk 2 yılda postnatal büyümelerinin retrospektif olarak değerlendirilmesi
- Tez No: 823602
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET YALAZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Yenidoğan, Ekstrauterin Büyüme Geriliği, Beslenme, Persentil, Z Skor, Newborn, Extrauterine Growth Retardation, Nutricion, Percentile, Z Score
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yenidoğan Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 121
Özet
Giriş ve Amaç: Prematüre bebeklerde ve yenidoğan döneminde kardiyak, solunumsal, metabolik vb. bir hastalık nedeniyle tedavi gören bebeklerde postnatal dönemde büyüme geriliği gelişebilmektedir. Bu bebeklerde büyümenin standart eğrilerle, özellikle de süt çocukluğu olarak tanımlanan ilk yaşta yakından izlemi gerekmektedir. Bu çalışmada standart eğrilere göre ilk 2 yılda büyümenin değerlendirilip karşılaştırılması ayrıca beslenme, gestasyonel yaş, geçirilmiş veya devam etmekte olan hastalıkların büyümeyi, büyümeyi yakalama üzerindeki etkisinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Ege Üniversitesi Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesinde 2014- 2020 yıllarında izlenen bebeklerin yatışta ve taburculuk sonrası izlem polikliniğimizde iki yaşa kadar olan büyümeleri ve beslenme kayıtları retrospektif olarak incelenmiştir. Intergrowth-21, Fenton 2013 ve Neyzi 2008 eğrileri kullanılarak doğum, taburculuk ve birinci, altıncı, on ikinci, yirmi dördüncü aylardaki ağırlık, boy ve baş çevresi ölçümleri kaydedildi. Büyüme geriliği saptanan hastalarda büyümeyi yakalama, ağırlık için 10 persentil ve üzerine çıkması olarak kabul edildi. Ancak ağırlık, boy ve baş çevresi için 3 ve 10 persentil ve -2 SD ve -1 SD üzerine çıkması ayrı ayrı değerlendirildi. Bulgular: Çalışmaya 206 olgu dahil edilmiştir. Bu hastaların 126'sı (%61,2) preterm, 80'i (%38,8) term bebektir. Hastaların 129'u (%62,6) kız, 77'si (%37,4) erkektir. Hastaların 91'i 2500 g üzerinde, 75'i 1500-2500 g arası (DDA), 26'sı 1000-1500 g arası (ÇDDA) ve 14'ü 1000 g altında (ADDA) oldukları belirlenmiştir. Olguların gebelik haftasına göre uygunlukarına bakıldığında %77,7'si AGA, %10,7'si SGA ve %11,7'si LGA olarak bulunmuştur. Beslenme intoleransı gelişim oranı ise %22,3 olarak belirlenmiştir. Taburculukta EUBG saptananlarda eşlik eden İUBG, EUBG riskini 15,6 kat arttırmaktadır. Yine geç sepsis olanların taburculukta EUBG görülmesi istatistiksel olarak anlamlı yüksek ve taburculukta EUBG olma riskini 4 kat arttırmaktadır. Taburculukta Fenton ve Intergrowth-21 ölçüm değerlendirme sistemleri arasında ağırlık, boy ve baş çevresi antropometrik ölçümlerin cut-off persentil (3 ve 10 persentil) ve Z skorları (-1SD ve -2SD) değerlendirmelerinde mükemmel uyum sağlanmıştır. Sonuç: Çalışmamız preterm ve term bebeklerin büyüme izleminde pek çok parametre etkili olmakla birlikte bebeklerin yakın takibi bize taburculukta EUBG gelişebilecek olguların çok daha erken dönemde saptanması açısından risklerin mümkün olduğunca azaltılmasının önemli olduğunu göstermektedir. Büyüme izleminde kullanılan önemli parametrelerden biri olan büyüme eğrilerinin karşılaştırmasında uyuma yakın değerler saptanmakla birlikte farklılıklar da görülmüştür. Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesinde izlenen özellikle preterm ve ağır hastalık bulguları olan bebekler için tam anlamı ile EUBG tanımı açısından tek bir persentil eğrisinin gösterge olamayacağı güncel uluslararası literatüre uyumlu olarak çalışmamızda da ortaya konmuş ve konu hakkındaki ulusal literatürde çok sınırlı olan verilere çalışmamızın sonuçlarının önemli katkı vereceği düşünülmüştür. Neonatoloji alanında; büyümenin değerlendirilmesi açısından kullanılma tartışmalarının giderek arttığı günümüzde, Z skoru takibinde -2SD veya -1SD'nin kullanılması yaklaşımlarına, hem uluslararası hem de ulusal yapılacak olan daha çok sayıda olgu içeren çalışmalar ile bir kanaate ulaşmak için çalışmamızın ve bulgularımızın katkı vereceğini düşündürmüş ve literatüre sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Introduction And Aim: Growth retardation may develop in the postnatal period in premature infants and infants treated for a cardiac, respiratory, metabolic etc. disease in the neonatal period. Growth in these infants should be closely monitored with standart curves, especially at the first age defined as infancy. In this study, it was aimed to evaluate and compare the growth in the first 2 years according to standart curves, and also to evaluate the effects of nutrition, gestational age, pas tor ongoing diseases on growth and catching growth. Materials and Method: The growth and feeding records of infants up to the age of two in our hospital and post discharge follow up outpatient between 2016 and 2020 in Ege University Neonatal Intensive Care Unit were analyzed retrospectively. Using Intergrowth-21, Fenton 2013 and Neyzi 2008 curves, weight, heigth and head circumference measurements at birth, discharge and first, sixth, twelfth and twenty-fourth months were recorded. Capturing growth in patients with growth retardation was accepted as 10 percentile and above for weigth. However, weight, height and head circumference over 3 and 10 percentile and -2SD and -1SD were evaluated separately. Results:206 cases were included in the study. Of these patients, 126 (61%) were preterm and 80 (38.8%) were term babies. Of the patients, 129 (62.6%) were female and 77 (37.4%) were male. It was determined that 91 of the patients were over 2500 g, 75 of them were between 1500-2500 g (LBW), 26 of them were between 1000-1500 g (VLBW) and 14 of them were under 1000 g (WLBW). Considering the suitability of the cases according to the gestational week, 77.7% were found to be AGA, 10.7% SGA and 11.7% LGA. The rate of development of nutritional intolerance was determined as 22.3%. In patients with EUBG at discharge, concomitant IUGR increases the risk of EUBG 15.6 times. Again, the presence of EUBG at discharge in patients with late sepsis is statistically significant and increases the risk of EUBG at discharge by 4 times. Between Fenton and Intergrowth-21 measurement evaluation systems at discharge, anthropometric measurements of weight, height and head circumference are cut-off percentile (3 and 10 percentile) and perfect agreement was achieved in the evaluations of the Z scores (-1SD and -2SD). Conclusion: Although many parameters are effective in the growth monitoring of preterm and term babies, our study shows that it is important to reduce the risks as much as possible in terms of detecting the cases that may develop extrauterine growth retardation at discharge much earlier. In comparison of growth curves, which is one of the important parameters used in growth monitoring, values close to harmony were found, but differences were also observed. In accordance with the current international literature, it has been demonstrated in our study that a single percentile curve cannot be an indicator in terms of the definition of extrauterine growth retardation, especially for babies with preterm and severe disease findings followed in the Neonatal Intensive Care Unit, and it is thought that the results of our study will contribute significantly to the very limited data in the national literature on the subject. In the field of neonatology; In today's world, where the debates about using it in terms of growth assessment are increasing, it is thought that our study and findings will contribute to the approaches of using -2SD or -1SD in the follow-up of Z score, in order to reach an opinion with both international and national studies containing more cases and presented to the literature.